Czy można zdrowo grillować?

Informacja prasowa
Poznań, 18 maja 2017 r.

Czy można zdrowo grillować?

Osoby będące na diecie często odmawiają spotkań przy grillu ze względu na wysoką kaloryczność dań serwowanych podczas tego rodzaju spotkań. Jak się jednak okazuje, nie trzeba rezygnować z czasu spędzonego w ten sposób z przyjaciółmi. Wystarczy zabrać ze sobą, lub zasugerować ich przygotowanie gospodarzom, mięsa i dodatki, które nie są tak tuczące, a również idealnie nadają się na grilla. Oto kilka propozycji przygotowanych przez ekspertów marki Kühne.

Osoby, które dbają o swoją sylwetkę lub stosują dietę ze względów zdrowotnych, lepiej aby zrezygnowały z tłustych mięs takich jak karczek czy żeberka. Zamiast nich na grilla mogą wrzucić odpowiednio przyprawionego indyka czy nawet wątróbkę. Jako dodatek, zamiast pieczonych ziemniaków z masłem, lepiej przygotować zdrową sałatkę z grillowanym burakiem. Dzięki tym przepisom grill będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Szaszłyki z indyka
Indyk należy do ulubionych mięs dietetyków. Zawiera wiele związków mineralnych, a dodatkowo jest mięsem chudym. Kucharze również bardzo go sobie cenią – można przyrządzić go na wiele sposobów. Poniżej przepis na warzywne szaszłyki z indykiem.
Składniki:
• Pierś z indyka
• Cebula
• Cukinia
• Papryka żółta, zielona i czerwona
• Zioła prowansalskie
• Sos Steak marki Kühne
Przygotowanie:
Pierś z indyka oraz warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki. Wszystko posypujemy ziołami i smarujemy sosem Steak. Składniki nadziewamy na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Aby nie przesuszyć mięsa możemy ostatnie kilka minut trzymać szaszłyki na ruszcie, ale pod przykryciem.

Wątróbka z sosem czosnkowym
O zdrowotnych właściwościach wątróbki nie trzeba wiele mówić – większość osób dobrze je zna. Poza wysoką zawartością żelaza i niską zawartością tłuszczu wątróbka to również bogate źródło witaminy A oraz fosforu.

Składniki:
• Wątróbka wołowa
• Gałązka rozmarynu
• Sól, pieprz
• Sos czosnkowy marki Kühne
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Rozmaryn ucieramy z solą i pieprzem. Powstałą mieszanką przypraw dokładnie smarujemy wątróbkę. Następnie grillujemy ją do momentu uzyskania optymalnej krwistości mięsa. Podajemy z sosem czosnkowym.
Sałatka z grillowanym burakiem
Burak, podobnie jak wątróbka, pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, zapobiegając anemii i zwiększając przyswajanie tlenu przez komórki. Pomoże także w unormowaniu poziomu cholesterolu. Pieczony na ruszcie będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs.

Składniki:
• Burak
• Czerwona cebula
• Śledź z oleju
• Czerwona pomarańcza
• Kolendra
• Dressing włoski marki Kühne
Przygotowanie:
Buraka myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w grillowym żarze do miękkości. Kiedy będzie już gotowy kroimy go w plasterki. Śledzia i cebulkę kroimy i mieszamy z burakiem. Pomarańczę dokładnie obieramy, usuwamy także białe błonki i dzielimy na cząstki. Całość skrapiamy dressingiem włoskim.

Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:

LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Authors
Top