Fakty i mity o waflach ryżowych

Wafle ryżowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek dla osób aktywnych.
Są zawsze pod ręką, zastępują pieczywo, łatwo zaspokoić nimi głód między
posiłkami. Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty
i mity, które wokół nich krążą.

Ryżowe przekąski to puste kalorie. Są sycące, ale nie mają żadnej wartości
odżywczych.
Mit. Wafle choć wytwarzane
głównie z jednego składnika
zawierają wiele witamin i
minerałów. Ryż brązowy przede
wszystkim jest źródłem witamin
z grupy B oraz węglowodanów.
Jednym z najbardziej cenionych
składników, tego rodzaju
przekąsek jest błonnik, który
między innymi reguluje pracę
układu pokarmowego.
Można je traktować, jako
dietetyczny zamiennik dla
Fot. Good Food
tradycyjnego pieczywa.
Zwykłe kromki chleba można zamienić na lekkie wafle.

Fakt. To prawda, aby się o tym przekonać, wystarczy porównać wartość kaloryczną
obu produktów. Jedna kromka chleba ma ok. 108 kcal, natomiast jeden wafel ma ich
trzykrotnie mniej – tylko 19-38 kcal. Jak widać, dla zachowania szczupłej sylwetki nie
zawsze musimy ograniczać liczby spożywanych posiłków. Czasem wystarczy po prostu
wymienić jeden ze składników na bardziej przyjazny dla naszej sylwetki.

Fot. Good Food
Propozycją dla wszystkich
dbających o linię jest cieńsza
wersja tradycyjnych wafli.

Wafle zawierają wiele konserwantów
i barwników, ponieważ ryż wykorzystywany do
ich przyrządzenia jest wielokrotnie
przetwarzany.
Mit. Podczas produkcji wafli ryżowych nie stosuje się
dodatkowych „ulepszaczy”. Nie są także potrzebne
żadne konserwanty, ponieważ sam proces wypieku
zapewnia utrzymanie świeżości przez długi czas.
Brązowy ryż jest niepolerowany, a tym samym w
odróżnieniu od białego ma o wiele więcej
dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości
pełnego ziarna. Istnieją wafle oznakowane jako
ekologiczne lub BIO, które spełniają bardzo surowe
wymagania jakościowe. Dlatego też wszyscy
zainteresowani tematem organicznej żywności
powinni zwracać uwagę na opakowania.
Jedzenie ryżowych przekąsek na dłużej pozwala
powstrzymać głód.
Fakt. Tą cenną właściwość wafle zyskują dzięki dużej
zawartości błonnika. Z jednej strony doskonale

przyspiesza on przemianę materii i poprawia pracę
jelit, z drugiej, zwiększając objętość pokarmu,
zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Chcąc zatem dotrwać do następnego pełnego
posiłku bez zbędnego podjadania, lepiej sięgnąć po jeden z wysokobłonnikowych
produktów.
Wafle ryżowe są bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
Fakt. Jak zapewnia Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracujący z firmą
Good Food – Te pełnoziarniste przekąski uzupełniają naszą dietę w cenny błonnik oraz
minerały. Nie zawierają przy tym białek glutenowych, dlatego są idealne dla wszystkich
cierpiących na celiakię. Podczas zakupów należy pamiętać o stosownych oznaczeniach
produktów. Są one poparte certyfikatami i badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi
bezglutenowość. Jeśli musisz zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów
zbożowych, warto zamienić je właśnie na wafle.

Good Food S.A. pochodzi z Poznania, zajmuje się produkcją żywności w segmencie przekąsek i pieczywa.
Najpopularniejszą grupę produktową stanowią w nim wafle ryżowe. Firma uważana jest za jednego z
prekursorów trendu zdrowego stylu odżywiania w Polsce i lidera jakościowego na rynku. Australijska
technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły Spółce bardzo szybko
zaistnieć na rynku i odnieść sukces. GOOD FOOD jest obecnie największym w Polsce i jednym z największych
na świecie producentów pieczywa ryżowego. Produkty Spółki sprzedawane są m.in. w Danii, Szwecji, Norwegii,
Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Litwie oraz Australii.

Good Food S.A. otrzymała w tym roku Złoty Laur Konsumenta w kategorii wafli ryżowych oraz srebrny Laur
Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku dla wafelków Milutkie.

Good Food S.A., Skórzewo, ul. Skórzewska 21, 60-185 Poznań, www.goodfood.pl.

Related posts

Top