Ogórki kiszone

Ogórki to rzecz smaczna i zarazem bardzo zdrowa. Można jeść je niemal do woli. Można jeść je na surowo lub ukisić na zimę.

Kiszone ogórki mogą różnić się od siebie smakiem, w zależności od tego, co do nich dodamy. Ogórki można także marynować w occie. Jednak w Polsce, raczej bez tej żabki.

Polacy nie są przekonani do żywych stworzeń w zalewie, nawet jeśli pływają one, czy nawet już ich duchy, pośród zdrowych warzyw, które tak lubimy i staramy się spożywać jak najczęściej.

frog-360.jpg
A oto przepis na pyszne, kiszone ogórki. Niestety, bez żaby. Jednak smakują na pewno równie dobrze.

Składniki:
– ogórki jędrne i nie gorzkie,
– chrzan (zamiast może być cebula; też się sprawdza),
– koper,
– czosnek,
– gorczyca,
– kolendra.

Jak przygotować?
Zalewa: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżeczka cukry. Ogórki zalewa się na gorąco i od razu zamyka w słoikach. Smacznego.

hastagi na stronie:

#ogórki kiszone właściwości #ogórki kiszone #ogórek kiszony #ogórek kiszony właściwości #kiszone ogórki właściwości #ogórki kiszone zdrowie #ogorki kiszone #woda z ogórków kiszonych właściwości #kiszone ogórki #ogorek kiszony

Tags , , , ,

Related posts

Top