Pieczenie chleba w domu

1163049_home_made_kamut_bread[1]

Chleb można upiec samodzielnie w domu, zamiast kupować go w sklepie. Taki chleb będzie dobry, zdrowy i przede wszystkim świeży. Poza tym, wiemy, co sami dodaliśmy do niego. Chleb możemy upiec na bazie rozczynu na zakwasie albo możemy też zrobić rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto i postawić je do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, wkładamy je do formy i pieczemy.

1163049_home_made_kamut_bread[1]

Chleb możemy zrobić sam, bez dodatków ziaren, jednak najlepszy chleb jest z dodatkiem czegoś, np. możemy dodać ziarenka słonecznika, ziarna orkiszu, pestki z dyni czy nawet małe kawałeczni orzechów. Chleb można robić z dodatkiem kminku, maku itd. można również posypać ho po wierchu odrobiną kminku czy maku lub innych ziaren.

Uwielbiam chleb z czarnuszką. Jednak takiego chleba z dodatkiem czarnuszki nie piekłam sama, ale kupowałam go w w sklepie. Piekłam za to chleb z dodatkiem pestek ze słonecznika. Był naprawdę dobry.

Warto jest upiec chleb, zwłaszcza, że nie trzeba chodzić codziennie do sklepu po nowy. Chleb można piec w piekarniku, albo w specjalnej maszynce do pieczenia chleba. Jest to taka maszynka, która wyrabia ciasto z wsypanych do niej składników, a następnie je piecze. Jeszcze nie piekłam ciasta w tej maszynce, więc nie wiem, jaki wyjdzie z tego chleb.

W sklepach są też gotowe mieszanki do chleba, tylko od rozrobienia z wodą lub z mlekiem, ja jednaj z takiej mieszanki nie korzystałam i nie zamierzam korzystać. Najlepiej chleb zrobić samodzielnie, z własnych składników. Kiedy wiemy, co wsypujemy do środka, jest chyba najzdrowiej.
mks

hastagi na stronie:

#przepisy magdy gessler kurczak piekło niebo #pieczenie chleba w domu #jak upiec chleb w piekarniku #kaczka magdy gessler #Rozczyn do chleba #pieczenie chleba w piekarniku #rozczyn na chleb #jak upiec chleb w domu #jak zrobić chleb w domu #kaczka pieczona magdy gessler

Related posts

Top