Przepis na sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Grzyby leśne ożywiają kuchnię i odmieniają ją nie do poznania. Z jednej strony dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane, niecodzienne, niemalże królewskie danie, z drugiej natomiast w grzybach leśnych jest coś familiarnego, coś polskiego i swojskiego, co definiuje je jako jeden z nieodzownych składników naszej kuchni narodowej. Niezależnie w jaki sposób użyte – jako główny składnik zupy, dodatek do sosu czy nadzienia, podgrzybki, maślaki czy kurki królowały i będą królować na polskich stołach. Zbierane podczas rodzinnych spacerów po lesie, a następnie dodawane do wspólnie gotowanych dań smakują jeszcze lepiej. Ci, którzy nie mają możliwości osobiście wybrać się na grzybobranie, mogą na szczęście skorzystać z dostępnych w sklepach suszonych, mrożonych grzybów, które, jeśli są naprawdę dobrej jakości, w niczym nie ustępują tym, zbieranym własnoręcznie.

Oto sprawdzony przepis na Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami – widowiskowe i powalająco smaczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu, a także jako popisowa potrawa dla najbardziej wymagających gości. Kolejność składników podanych w nazwie potrawy nie jest przypadkowa – tak tak, to grzyby, a dokładniej sos z nich przyrządzony, gra tu główną rolę.

Sos Myśliwski z Pieczonymi Ziemniakami

Składniki dla 6 osób:

· 250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych lub 250 g mrożonej mieszanki Grzybów leśnych Devaldano

· 150 g boczku

· 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion)

· 1 cebula

· 2 ząbki czosnku

· 2 ogórki kiszone

· 3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego

· 1 łyżka stołowa ostrej musztardy

· sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Jeśli przygotowujemy potrawę na łonie natury, ziemniaki można wrzucić do ogniska. W obu przypadkach powinny się piec około 20 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej grzyby, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Następnie (po ok. 10 minutach) dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki.

Takie danie będzie idealnym rozgrzewającym posiłkiem na rodzinnym pikniku lub wieczorze przy ognisku. Aromatyczny sos myśliwski świetnie komponuje się także z ryżem, makaronem, no i oczywiście ze wszelkimi rodzajami mięs, szczególnie z dziczyzną. Relatywnie krótki czas przygotowania potrawy (ok. 30 minut), łatwość przyrządzania oraz niepowtarzalny smak sprawiają, że danie to ma dużą szansę stać się specjalnością niejednej pani (i pana) domu.

W serwisie Youtube dostępny jest film instruktarzowy pokazujący krok po kroku jak przygotować powyższe danie. Serdecznie zapraszamy do skorzystania zarówno z przepisu, jak i z video instrukcji

www.devaldano.pl

hastagi na stronie:

#sos myśliwski magdy gessler #sos myśliwski magdy gessler

Authors
Top