Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS

Według znawców kuchnia grecka zalicza się do najsmaczniejszych kuchni świata. Odnaleźć w niej można wpływy kuchni tureckiej, arabskiej i bałkańskiej. Na stołach królują więc, mięsa i ryby pieczone na ruszcie, owczy i kozi ser, niezliczona ilość warzyw i imponujący wybór mezédes czyli przekąsek. Ale najważniejsze są zioła: tymianek, oregano, czosnek, pieprz czarny, które połączone z doskonałą oliwą z oliwek nadają lokalnym potrawą charakterystyczny, dokonały smak. Jego kwintesencję odnajdziesz w Przyprawie Kuchni Greckiej Kamis.

Nie tylko gyros…
Kuchnia grecka to prawdziwy raj dla jaroszy. Zamiłowanie do potraw warzywnych wynika z równie gorącej pasji kuchni greckiej do tłustych dań mięsnych. Dlatego jeżeli już baranina to tylko w towarzystwie bakłażanów, kabaczków, cukinii, pomidorów lub ogórków. Wybierając się do Grecji, warto spróbować lokalnej musaki, liści winogron faszerowanych ryżem i mielonym mięsem (dolmadákia) i obowiązkowo- przekąsek oraz dipów i past purée Najprostsze przekąski to pokrojone w kostkę świeże pomidory, ośmiornice, węgorze czy oliwki. Bardziej wyszukane to koktajle krewetkowe czy małże zapiekane z serem feta. Podstawą są jednak dipy, takie jak melitzanosalata (purée z bakłażanów połączonych z cebulą, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny) czy znane nam tzatziki.

Zielone lub czarne
Przewodnim tematem greckiej kuchni są oczywiście oliwki. Ich odmian jest wiele, mogą być zielone lub czarne, małe i duże, o różnym smaku i różnej zawartości tłuszczu. Marynowane w delikatnej zlewie mają kolor ciemnego wina i delikatny owocowy smak. Są niezastąpione jak aperitif, a także jako dodatek do sałat. Marynowane oliwki z Leskos – czarne i lekko kwaskowate oraz zielonobrunatne z Chios o doskonałym trochę dymnym smaku, wyśmienicie podkreślają smak sałatek z owocami morza.

Aromat ziół i intensywność przypraw
czyli Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS

Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS jest oryginalną kompozycją aromatycznych ziół i przypraw typowych dla tradycyjnych, greckich dań. Doskonale podkreśla smak dań mięsnych – pieczonych, grillowanych i smażonych oraz potraw przygotowywanych na bazie warzyw. Podstawowym składnikiem mieszanki są aromatyczne zioła: rozmaryn i tymianek oraz przyprawy: ostry, palący pieprz czarny i gorczyca. Intensywny smak i aromat czosnku oraz cebuli doskonale harmonizuje z orzeźwiająca nutą ziół. Warto dodać, że mieszanka jest w pełni naturalna. Zmieszana z ulubionymi dipami lub jogurtem może stanowić doskonały sos sałatkowy. Dzięki swej oryginalnej recepturze, jej zastosowanie mieszanki bardzo szerokie.
Rekomendowana cena na półce: 1,99 zł

Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS uzupełnia linię KAMIS „Kuchnie Narodowe”. W linii tej dostępne są obecnie następujące mieszanki: Curry, Przyprawa Kuchni Włoskiej, Przyprawa Chińska 5 Smaków, Przyprawa Kuchni Chińskiej, Przyprawa Kuchni Meksykańskiej, Przyprawa do Grosa.

Na opakowaniu Przyprawy Kuchni Greckiej znajdą Państwo przepis na znakomitą, nie tak popularną potrawę grecką – Kleftiko. Jest to mięso pieczone z warzywami i ziołami w zamkniętym pakieciku. Kiedy go otworzymy, poczujemy cudowny, mocny zapach i… tęsknotę za słońcem Grecji.

Historia tego dania sięga czasów panowania Imperium Otomańskiego w Grecji. Górale, nie godząc się na turecką niewolę, tworzyli grupy partyzantów ukrywające się i walczące w górach Peloponezu. Nazwa dania pochodzi od słowa „kleftes” – rozbójnicy, którym określano wyjętych spod prawa wolnych Greków. Właśnie zapiekane mięso pod warzywnym przykryciem było główna potrawą, którą przygotowywali podczas długich wędrówek po górach. Aromatyczne, pożywne i zdrowe.
Zapraszamy do spróbowania tego wyjątkowe dania!

Kleftiko

Danie dla 4 osób

Niezbędne składniki:
– 800 g jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny (udziec lub łopatka),
– 4 plastry fety,
– 4 duże ziemniaki,
– 2 cebule,
– 3 marchewki,
– garść fasolki szparagowej,
– 1 duży pomidor bez skóry,
– sok z ½ cytryny,
– 50 ml białego wytrawnego wina,
– 2 łyżki Przyprawy Kuchni Greckiej Kamis,
– 8 kwadratów pergaminu ok.40*40 cm.

Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do następnego dnia). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak aby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na pergaminach, na wierzchu każdego położyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Piec ok. 1,5 godz. w temp.180C. Paczuszki z pergaminu serwować na talerzu. SMACZNEGO!

**********************************

hastagi na stronie:

#ogórki z przyprawą do kurczaka #potrawa #ogorki z przyprawa do grilla #ogórki z przyprawą gyros #ogórki w przyprawie do grila #sałatka z ogórków z przyprawą do kurczaka

Related posts

Top