Wiosna w kuchni – czas na zdrowe nawyki!

Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Warzywa i owoce bogate są w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Według zaleceń, powinniśmy spożywać ich co najmniej 5 porcji dziennie. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie jesteśmy miłośnikami kuchni roślinnej, to warto wypróbować przepisy ekspertów marki Sandra. Dania na bazie warzyw i owoców będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Pożywny lunch
Popularny ostatnio „Buddha bowl”, to zrównoważony, bogaty w składniki odżywcze i witaminy posiłek. Do tego pięknie wygląda i zawsze będzie nam smakował, gdyż przygotowując go, wykorzystujemy nasze ulubione składniki. Bogactwo warzyw warto połączyć z pełnowartościowym dodatkiem skrobiowym i zbożowym, jak np. komosa ryżowa, pełnoziarnisty ryż, ciecierzyca czy kasza. Poniżej nasz pomysł na przyrządzenie „Buddha bowl”.
Składniki:
• Komosa ryżowa
• Ciecierzyca w puszce marki Sandra
• ½ awokado
• Liście szpinaku baby
• Pomidorki koktajlowe
• Bataty
• Słodka papryka
• Chili
• Czarny i/lub biały sezam
• Sól, pieprz
• Łyżka oliwy
• Limonka
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywna przekąska
Aromatyczne, chrupiące i pełne pysznych warzyw – takie są indyjskie pierożki samosa. Trzeba poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie, jednak uzyskany smak z pewnością wynagrodzi włożoną w ich przygotowanie pracę.
Składniki na ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki oleju
• ½ łyżeczki soli
• Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)
Składniki na farsz:
• Kukurydza w puszce marki Sandra
• Groszek w puszce marki Sandra
• Cebula
• Przyprawa garam masala
• Odrobina korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Kolacja na ciepło
Tortilla to idealny sposób na połączenie mięsa i ulubionych warzyw. Można zjeść ją na ciepło lub na zimno. Sprawdzi się więc również jako praktyczny lunch na wynos.
Składniki:
• Pierś z kurczaka
• Kukurydza z puszki marki Sandra
• Awokado
• Ogórek zielony
• Czerwona cebula
• Rukola
• Tortilla pszenna marki Sandra
• Łyżka oleju do smażenia
• Sól, pieprz
• Przyprawa chili, papryka słodka
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (papryka, chili, sól, pieprz). Podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Rukolę mieszamy z kukurydzą, pokrojonym awokado i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mięso z cebulą oraz warzywa. Zawijamy.
Smacznego!

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Authors
Top