Witaminowa bomba w odcieniu czerwieni

Kalendarzowa zima w pełni. Jednak w praktyce pogoda płata nam różne figle i w teoretycznie zimowym okresie daje nam próbkę iście wiosennych temperatur. Takie wahania pogodowe sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.

Warto pamiętać, że bogata w witaminy dieta powinna pozwolić każdemu przetrwać w zdrowiu okres nawet najbardziej rozkapryszonej pogody. W dobrze zestawionej diecie nie może zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy je w mięsie, rybach, nabiale, owocach i warzywach. Tyle tylko, że o tych ostatnich, szczególnie w okresie zimowym zdarza się zapominać. Tymczasem warzywa to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Choćby buraki czerwone. Mało, kto wie, że niepozorny burak, który kojarzy się zazwyczaj z osobnikiem płci męskiej o wątpliwym poziomie kultury i inteligencji lub kotletem mielonym i ziemniakami, podawanymi w barze mlecznym, to prawdziwe warzywo-cudo, zawierające w swym wnętrzu niemalże całą tablicę Mendelejewa. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko! Począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny. Świetnie oczyszczają także wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych, na przykład po suto zakrapianej imprezie, jak i zewnętrznych, po ciężkim i nerwowym tygodniu pracy. Ale co najważniejsze te czerwone warzywa działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co z kolei utrudnia rozwój wszelkich nowotworów. Są także pomocne gdy dopadanie nas zgaga – buraki w mig temu zaradzą. Mylą się także Ci, którzy wierzą w faktyczność powiedzenia „kapusta głowa pusta”. Wbrew pozorom kapusta dostarcza organizmowi wielu niezbędnych witamin, dzięki czemu ciało funkcjonuje bez żadnych usterek. Szczególnie polecana w okresie zimowym jest kapusta czerwona, bogata w niezliczoną ilość witaminy C, która skutecznie ochroni przed groźnymi infekcjami. To warzywo, choć wciąż w Polsce mało popularne skutecznie obniża ciśnienie krwi, działa odwadniająco, a ponadto ma właściwości antynowotworowe oraz antymiażdźycowe. Doskonale wzmacnia nadwerężony zarówno przez stres układ nerwowy jak i przez zimę układ odpornościowy. Zarówno buraki, jak i czerwona kapusta to prawdziwe bomby witaminowe. Warto, więc oba warzywa wprowadzić na stałe do domowego menu. A podawać je można na różne sposoby. Dodane do zupy, jako przekąski lub ozdoba stołu podczas przyjęcia. Najcenniejsze jednak będą podawane te w formie surówek. I tu przed każdą gospodynią znowu gro różnych możliwości. Buraki z chrzanem, cebulą lub na słodko, kapusta z rodzynkami, goździkami, czy z winem. A może w nieco nowej odsłonie? Firma Kowalewski proponuje Buraczki z prażoną cebulką oraz papryczką, czyli coś dla tych, którzy lubią nieco ostrzejsze dania i oryginalne, niecodzienne rozwiązania. Starte na długie wiórki buraczki z odrobiną papryki i prażonej cebulki to zupełnie nowe połączenie smakowe. A dla tych, którzy cenią sobie tradycyjną kuchnię „jak u mamy” godna polecenia jest sałatka z Czerwonej kapusty z jabłkiem. Surówka sporządzona według śląskiej receptury nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników. Pamiętajmy o warzywach i surówkach, zawarta w nich moc witamin pozwoli zachować zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie do tego pozytywnie nastroi i zmobilizuje do działania.

www.kowalewski.eu

hastagi na stronie:

#sałatka z czerwonej kapusty na zimę #buraczki z chrzanem na zimę #surówka z czerwonej kapusty na zimę #kapusta czerwona do słoików #sałatka z kapusty czerwonej na zimę #surówki na zimę #sałatka z czerwonej kapusty do słoików #surówka z czerwonej kapusty na zime #sałatka z czerwonej kapusty na zime #sałatka na zimę z czerwonej kapusty

Tags , ,

Related posts

Top