Pieczywo articles

Wybierajmy produkty z pełnego ziarna!

Z reguły częściej sięgamy po pieczywo białe, a więc pszenne albo żytnie, zaś razowe traktujemy raczej jak zło konieczne i bynajmniej niechętnie takie jemy. A to błąd, bo nie dość, że jest ono tańsze, z czasem też smaczniejsze, to przede wszystkim dużo zdrowsze i nie szkodzi tak w walce o piękną sylwetkę co na przykład chrupiące, białe bułeczki, które doprawdy są bombą kaloryczną!…

Słodka podróż dookoła świata

Słodka podróż dookoła świata Każdy dobrze zna powiedzenie „co kraj to obyczaj”. Akurat w przypadku tego stwierdzenia nie trzeba daleko szukać przykładów potwierdzających jego prawdziwość. Różnice pomiędzy nacjami widać w zasadzie na każdym kroku. Można je zobaczyć nie tylko podróżując w dalekie kraje, ale także obserwując cudzoziemców, którzy odwiedzają naszą, polską ziemię.…

Pieczenie chleba w domu

Chleb można upiec samodzielnie w domu, zamiast kupować go w sklepie. Taki chleb będzie dobry, zdrowy i przede wszystkim świeży. Poza tym, wiemy, co sami dodaliśmy do niego. Chleb możemy upiec na bazie rozczynu na zakwasie albo możemy też zrobić rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto i postawić je do wyrośnięcia.…

Zdrowy chleb

Jesli zastanawiasz sie, dlaczego chleb tuczy, musisz wiedziec, ze nie kazdy rodzaj chleba dziala w taki sposob. Pszenica, zyto, jeczmien i owies to zboza ktore zawieraja bialko zwane glutenem. Moze on wywolywac u niektorych ludzi tycie czy obrzeki. Gluten zwalnia przemiane materii.…

Co to jest orkisz?

Orkisz to wyselekcjonowane ziarno pochodzace z ekologicznych upraw. Jest to ziarno bardziej wartosciowe i lagodne niz inne zboza. Ma wyjatkowy, orzechowy smak i aromat. Najlepszy jest z miodem, jogurtem czy mlekiem. Orkisz swietnie nadaje sie do ciast, musli i deserow. Orkisz ma duza zawartosc bialka i skrobi klejowej a to sparwia, ze swietnie sie z nego piecze.…
Top