PodejdĹş do tego na chłodno – letnie ciasta bez pieczenia
Tropikalne upały nie odpuszczają. W taką pogodę jemy lekko, często bez mięsa, chętnie wykorzystując przepisy, w których nie musimy włączać piekarnika. A co jeśli będziemy mieć ochotę na ciasto? Teraz jest idealny czas na chłodzące ciasta bez pieczenia!
Zamiast piekarnika użyj lodówki
W wakacje chętnie spotykamy się ze znajomymi i rodziną. Nierzadko chcemy wtedy podać naszym gościom coś słodkiego. W kuchni bywa jednak za gorąco. Dlatego latem ograniczmy korzystanie z piekarnika. Z pomocą przyjdzie wielofunkcyjne urządzenie ThermomixÂŽ oraz kolekcja przepisów „Bez pieczenia. Ciasta na zimno”, dostępna na CookidooÂŽ – platformie z przepisami na ThermomixÂŽ. Dzięki przepisom zawartym w kolekcji, zaskoczymy swoich gości podając im ciasto, które w upalny wieczór będzie chłodzącym zwieńczeniem spotkania. Dla zwolenników słodkiej klasyki ThermomixÂŽ proponuje przepis na czekoladowy tort lodowy z ciastkami. Lodowy deser na bazie dwóch rodzajów czekolady – białej i gorzkiej, wraz z chrupiącymi ciastkami z pewnością będzie pysznym dodatkiem do kawy.
Słodka chwila, a może orzeĹşwiająca limonka?
„Wypieki”, które nie potrzebują użycia piekarnika mogą być bardzo słodkie, jak czekoladowy tort, ale też odświeżająco kwaśne lub zaskakiwać smakiem tropikalnych owoców. Na platformie CookidooÂŽ znajdziemy wiele ciekawych pomysłów m.in na ciasto limonkowe, które łączy herbatnikowy spód ze świeżością cytrusa. Ciekawą propozycją będzie też ananasowe ciasto
z dodatkiem bitej śmietany. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie masła, herbatników, cukru, galaretki owocowej w proszku, śmietany 30%
oraz oczywiście plastrów ananasa z puszki. Egzotyczny smak owocu doskonale będzie współgrał z wiórkami kokosowymi, którymi udekorujemy wierzch ciasta.
A gdy ciasto się skończyâŚ
Gorące lato to dla niektórych przyjemność, na którą czeka się cały rok. Nawet jeśli uwielbiasz temperatury powyżej 30 stopni, pamiętaj, że łatwo wtedy
o przegrzanie organizmu. W upalne, wakacyjne dni należy wypijać przynajmniej 2-3 litry płynów – najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Wodę można wzbogacić smakiem cytrusów lub orzeĹşwiającego ogórka. Wystarczy wkroić kilka plastrów tego zielonego warzywa, by cieszyć się zdrowym i odświeżającym napojem. Potwierdzonym naukowo sposobem
na ochłodzenie organizmu jest, co ciekawe, picie gorących napojów.
Wypicie parującej jeszcze herbaty z pewnością nie jest pierwszym
wyborem, kiedy mamy już dość słońca, dlatego większość z nas pije chłodne
napoje. Zwróćmy jednak uwagę, by nie miały one zbyt niskiej temperatury. Łatwo wtedy o przeziębienie lub anginę.
CZEKOLADOWY TORT LODOWY Z CIASTKAMI
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
– 30-40 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
– 750 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
– 180 g masła, pokrojonego na kawałki
– 230 g śmietany, 36% tłuszczu
– 40 ciastek OreoÂŽ
SPOSĂB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białą czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
2 Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2, następnie wymieszać 30 s/obr. 4. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc.
3 Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę
przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.
JEŚLI NIE MASZ URZÄDZENIA THERMOMIXÂŽ
1 Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odstawić do lodówki do momentu podania.
2 W garnku umieścić gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie wymieszać. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc.
3 Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.