Dzień Herbaty Herbata

Ciasto herbaciane

Ciasto herbaciane
Międzynarodowy Dzień Herbaty! To święto, które ma zwrócić uwagę na ekonomiczne i kulturowe aspekty działania przemysłu herbacianego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by poza zastanowieniem się nad tym skąd pochodzi zawartość naszej porannej filiżanki, świętować ten dzień przygotowując herbatę w nieco bardziej wyszukany

Ciasto herbaciane
(TM5)

Składniki

Herbata
300 g wody
2 łyżeczki herbaty czarnej liściastej (np. Assam, Ceylon, English Breakfast)

Ciasto

200 g orzechów włoskich, łuskanych
4 jajka
300 g cukru
250 g oleju
20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 10 g cukru wanilinowego
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

Herbata

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 4 min/90°C/obr. 1.

2. Dodać herbatę, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 1. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.

5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 5.

6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 4. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.

7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.


Przygotowanie jeśli nie masz urządzenia Thermomix®

Herbata

1. Herbatę zaparzyć.

2. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min.

Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

4. Orzechy zmielić.

5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, zmiksować.

6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.

7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

READ  Rozgrzewająca masala chai

WSKAZÓWKA
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy