Wiadomości Branżowe

Czekolada w obiadowym menu?

Czekolada w obiadowym menu?
Czekolada ma dwoistą naturę. Z jednej strony straszy dużą liczbą kalorii, z drugiej zaś działa pobudzająco i poprawia nastrój. Z okazji jej święta, przypadającego na 12 kwietnia, kulinarni eksperci marki Knorr zdradzą, jak nietypowo wykorzystać smak czekolady. Wbrew pozorom nie będzie tu mowy o deserach…Słodka tradycjaCzekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki

Czekolada ma dwoistą naturę. Z jednej strony straszy dużą liczbą kalorii, z drugiej zaś działa pobudzająco i poprawia nastrój. Z okazji jej święta, przypadającego na 12 kwietnia, kulinarni eksperci marki Knorr zdradzą, jak nietypowo wykorzystać smak czekolady. Wbrew pozorom nie będzie tu mowy o deserach…


Słodka tradycja


Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. PóĹşniej dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.


Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat póĹşniej. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.


Czekolada w naszych kuchniach


Słodki przysmak powstaje w momencie zmieszania miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowca, substancjami słodzącymi i dodatkami w postaci orzechów, migdałów, rodzynek i suszonych owoców. Proces ten nosi nazwę konszowania. Następnie miazga kakaowa jest temperowana, czyli schładzana – nadaje jej się wtedy postać twardej masy, jaką znamy w tabliczkach. Często też smak czekolady wzbogacany jest przez dodanie wanilii czy niektórych przypraw korzennych, a nawet galaretek owocowych.


Do jakich dań czekolada nadaje się najbardziej?


Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr.

READ  Nowy smak Wielkanocy

Wykorzystajmy więc czekoladę w niecodzienny sposób. Wyrazisty sos z pikantną nutą wzmocni smak delikatnego, białego mięsa indyka. Chrupiąca panierka i rozpływające się nadzienie kotlecików z indyka, maczane w czekoladowym sosie z pewnością doda wigoru nawet największym leniuchom!


Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym


Danie łatwe w przygotowaniu


Czas przygotowania: 40 minut


Kuchnia teksańska – USA


Danie dla 4 osób


Składniki:



  • pierś z indyka – 400 gramów

  • Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr – 1 opakowanie

  • suszone śliwki – 8 sztuk

  • ser camembert – 200 gramów

  • sok pomarańczowy – 3 łyżki

  • gorzka czekolada – 10 gramów

  • ketchup Ognisty Hellmann’s – 5 łyżek

  • olej słonecznikowy – 100 mililitrów


Sposób przygotowania:



  1. Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości  1 centymetra.

  2. Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

  3. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.

  4. Mięso panieruj w Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek z opakowania. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.

  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.

  6. Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.


Zapraszamy na nasz pełny kulinarnych inspiracji  fan page „Co dziś na obiad” (http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad)  
oraz stronę www.knorr.pl
Wolisz przepisy w formie wideo? SprawdĹş również kanał „Co dziś na obiad” na YouTube (http://www.youtube.com/codzisnaobiad)!

Ĺšródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy