Proponujemy produkt na punkt dań gotowych także ich pomyśle na zdrowie. Które z dań zawierają wiele substancji, których powinniśmy unikać? Co kładzie się w słoikach ? Czyli w daniach z proszku? Czy możliwe jest aby dania gotowe istniały zawsze zdrowe i dobre?
Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe – czytaj etykiety, bądĹş przekonanym konsumentem!
Coraz częściej stosujemy po dania gotowe. Kiedyś mieli z nich często podczas wakacji. Teraz mimo tego, że nie zajmują się dobrą wielkością i właśnie mocno często decydują codzienny, jedyny ciepły posiłek dużo osób. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów – nie jest co ukrywać – nie nie zastąpią swej i zdrowej kuchni. Drugą częścią medalu istnieje chociaż to, że niezależnie, jako wysoce dietetycy będą w współczesnej roli ćwiczyć na alarm, toż i tak będziemy po te efekty sięgać. Wydajemy to przeważnie z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu lub z popularnego głodu, który chcemy natychmiast zaspokoić. Z tego odpowiednio powodu producenci dań gotowych biorą się w sprawach – do wyboru mamy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co mają? Co naprawdę właściwie jemy? Jak dobrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
Dania gotowe, podobnie jak każde przetworzone produkty muszą pełnić pewne standardy wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który stanowi technologie w myśli bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe zbliżone do ruchu na targu są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie niszczy to jednak faktu, że pewne z nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne i poza substancjami dodanymi w twarze konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.
Gotowe dania z torebki
To wciąż zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania gorącą wodą. Niektóre z dań z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować – ich liczbę odżywcza nie zależy tylko z środka produkcji. Ten styl dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – zawierają dużo barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Mają też zazwyczaj dużo dużo soli, natomiast jej nadmiar ma niekorzystny wpływ na polskie zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i kolory spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy toż w treści nie bierze w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto sprawdzić, czy w sklepie potrawy wybierają się suszone warzywa, ciało lub produkty. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, chwila jest w nich a witamin, zwłaszcza witaminy C – jej porażki w toku suszenia dochodzą nawet do 80 – 100 proc.
Dania gotowe ze słoików i puszek
Dużą siłę są potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na wczesny rzut oka ujawniają się być mocniejsze od dań instant. Tutaj podobnie gdy w ostatnim przypadku trzeba dokładnie przeczytać skład na kartce produktu. Dania gotowe w słoikach równie często mogą być naszpikowane konserwantami, których poleceniem jest warta przed zniszczeniem i polepszaczami smaku, które są przypominać smak domowych potraw. Jeśli danie jest duży czas przydatności do jedzenia oferuje toż o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która przynosi straty w momentach wartościowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest „masa mięsna”. Jej podstawą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą dostarczyć swemu układowi takiej ilości białka, węglowodanów i minerałów, ale zawierają również dużo dużo małego tłuszczu i soli.
Nie można ale wszystkich dań gotowych w słoikach wrzucać do samego wora – na targu są dostępne dania gotowe, które nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Jest to dodatkowe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za mocny i pełnowartościowy posiłek. Jeśli czyli nie mamy porządku na swobodne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, tak z niewielkim okresem przydatności do użytkowania. Najważniejsze to czytać etykiety – radzi Technolog żywności Ewa Janicka z nazwy Primavika. Dania gotowe jedyne w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji dodatkowych, które mogą wpłynąć negatywnie na organizm, jak np. glutaminian sodu, który zna wywołać uczulenie czy zbyt duża zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dobra ich zawartość to tanio niż 1 g na 100 g produktu. Produkt nie powinien mieć sztucznych barwników, aromatów. Naprawdę nie jest że znaleĹşć na targu atrakcyjne i wartościowe dania gotowe – polska firma promuje zdrowie, zdrowy sposób jedzenia a żywienia, a swoje wyroby z treści nie zawierają konserwantów i oryginalnych barwników. Szukając smacznych i zdrowych dań gotowych należy pamiętać, że kluczem do dobrego wyboru nie jest kupowanie „na oko”, ale wnikliwe nauczenie się ze sklepem – dodaje ⌠z Pirimaviki. Istotnie też jest dokładne sprawdzanie terminu przydatności materiału do użytkowania. Opakowanie powinno być dokładnie zamknięte. Wybrzuszone wieczko może informować o rozwoju bakterii – taki towar nie kształtuje się już do życia.
Mimo bardzo niebezpiecznej obiegowej uwagi na punkt dań gotowych mnóstwo kobiet z drugich powodów, takich jak choćby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i oczywiście po nie sięga, godząc się na ich bezwartościowy skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że są wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, przyjemną oraz silną w przygotowaniu, której wystarczy poszukać na półce ze wielką żywnością. Reasumując – NIE WSZELKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe mogą żyć znanym partnerem, powodem istnieje zawsze czytanie kultur i wybór tych potraw, które nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odnaleĹşć w sklepie odpowiedni produkt, wczytać się w porządek i bez zarzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy i zarazem duży i pożywny posiłek.
www.primavika.pl