Żywność

Dania w wersji mini – smaczny i prosty sposób na Sylwestra

Dania w wersji mini – smaczny i prosty sposób na Sylwestra
Sylwestrowe przyjęcie wymaga dwóch niezbędnych składników – dobrej zabawy i jeszcze lepszego bufetu. Jak zadowolić gości i zapewnić im dużo smakołyków na całą noc zabawy?

Sylwestrowe przyjęcie wymaga dwóch niezbędnych składników – dobrej zabawy i jeszcze lepszego bufetu. Jak zadowolić gości i zapewnić im dużo smakołyków na całą noc zabawy? Jeśli brak nam inspiracji, wystarczy, że sięgniemy do własnego doświadczenia i zaserwujemy potrawy z codziennej kuchni, które znamy i lubimy, ale… w wersji mini. Zarówno kanapki, tarta, wytrawne wypieki, zapiekanki, a nawet zupa w pomniejszonej wersji zmienią się w genialną przekąskę – pyszną, oryginalną i doskonałą na domowe przyjęcie.
Menu sylwestrowe w wersji mini to nie tylko szybki sposób na smaczne przekąski, ale i gwarancja sukcesu. Dania znane z codziennej kuchni, przygotowane w mniejszej skali, będą równie pyszne, co wersje tradycyjne. Wśród smakołyków, które możemy zaserwować gościom na tegorocznej imprezie, znaleĹşć się mogą sanwicze z domowych bułeczek, zapiekana zupa cebulowa, ciasteczka serowe, tartaletki oraz nadziewane ostre papryczki, dla odważnych.

Sprawdzone klasyki sylwestrowe
Komponowanie sylwestrowego bufetu warto rozpocząć od przygotowania znanych, smacznych i najprostszych przekąsek. Pierwsza z nich zajmie nam dosłownie kilka minut. Wystarczy kawałek sera żółtego pokroić w wąskie słupki i umieścić w wyższym naczyniu lub szklance. – Aby spotęgować wrażenia smakowe gości możemy zdecydować się na pomieszanie kilku różnych gatunków, zarówno typu szwajcarskiego, jak i holenderskiego. Pierwsze z nich odznaczają się intensywniejszym, delikatnie pikantnym smakiem. Z kolei drugie – łagodną i mleczną nutą – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Tak przygotowane serowe kąski możemy podać w towarzystwie oliwek i wędlin oraz ulubionych dipów. Innym klasykiem są kanapki w wersji mini. Aby sanwicze nabrały nieco domowego charakteru, małe bułeczki możemy upiec samodzielnie z ciasta drożdżowego. Po wypełnieniu ich ulubionymi dodatkami warto na koniec przekłuć je długimi wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój kształt i będą bardziej poręczne dla gości. Często serwowanym na przyjęciach daniem są także tarty. Na Sylwestra wygodniejsze będą małe tartaletki, które niewiele różnią się od „dużej” wersji potrawy.

READ  Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole

Imprezowe smaki z odrobiną szaleństwa
Kiedy podstawowe przekąski mamy już gotowe, i wciąż pozostało nam nieco czasu, możemy zdecydować się na kilka bardziej oryginalnych propozycji. Dla odważnych smakoszy warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Niepozorne małe ostre papryczki, zapieczone z serowo- mięsnym nadzieniem mogą okazać się hitem, jeśli wśród gości znajdują się miłośnicy pikantnej kuchni. W miejsce czasochłonnych pasztecików i krokietów możemy z kolei upiec wytrawne, ekspresowe kruche ciasteczka z serem typu szwajcarskiego, które wyglądem będą nawiązywać do kultowych, dziurawych plasterków. Doskonale smakować będą zarówno z sosami i sałatkami, jak i zupami. A jeśli w kwestii zup za jedyny słuszny wybór na imprezę uznawaliśmy dotychczas barszcz czerwony, dlaczego by nie zaryzykować innego smaku? Na dzień przez Sylwestrem warto przygotować bardzo sycącą i aromatyczną francuską zupę cebulową. W dzień przyjęcia wystarczy przelać ją do niewielkich kokilek, posypać wiórkami sera i zapiec w piekarniku. Taka rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się tuż po podziwianiu noworocznych fajerwerków na świeżym powietrzu.

Domowe krakersy z Aldamerem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 50 g masła
– ½ łyżeczki soli
– 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie:
Do mąki dodać sól, zimne drobno pokrojone masło i utarty na grubych oczkach żółty. Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Posypać mąką i cienko rozwałkować, a następnie wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i grubą słomką do napojów w każdym krakersie wyciąć parę dziurek. Tak przygotowane upiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC, aż do ładnego zrumienienia, następnie wyciągnąć i wystudzić.
Smacznego!

Więcej prostych i smacznych przepisów na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

READ  Biała czekolada TOBLERONE, czekoladowy raj na wyciągnięcie ręki!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy