Samo zdrowie

Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym

Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym
Warszawa, 19 grudnia 2012 r. Petit Beurre kakaowe Jutrzenka do zimowych ciast Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego

Warszawa, 19 grudnia 2012 r.

Petit Beurre kakaowe Jutrzenka do zimowych ciast

Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego ciasta z cynamonową nutą uprzyjemnią chłodne i długie wieczory. Zwłaszcza te z herbatnikami Petit Beurre kakaowe Jutrzenki, białą czekoladą i kandyzowanymi wiśniami.

Petit Beurre kakaowe Jutrzenki to chrupiące herbatniki przygotowane w oparciu o tradycyjną recepturę. Są to pierwsze na rynku kakaowe ciastka, przeznaczone specjalnie do wypieków. Herbatniki idealnie sprawdzą się jako spody domowych ciast, ponieważ nie nasiąkają pod wpływem kremów i mas, a także nie kruszą się podczas przycinania do wymiaru formy. Można nimi zastąpić tradycyjne kakaowe kruche ciasto.

Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym Jutrzenka poleca cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników. Kandyzowane wiśnie zatopione w delikatnej białej czekoladzie ze szczyptą aromatycznego cynamonu oraz sekretnym składnikiem… herbatnikami Petit Beurre kakaowymi stanowią kwintesencję zimowych wypieków.

Czy wiesz, że…

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, ale także afrodyzjak. Mitologia głosi, że jako składnika słodkich dań używała go Afrodyta, grecka bogini miłości. Przyjemny, słodkawy, korzenny zapach oraz smak cynamonu znajdują zastosowanie zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych.

Producent: Jutrzenka Colian, Sp. z o.o.

Produkt: Jutrzenka Petit Beurre kakaowe 100g

Sugerowana cena detaliczna: 1,39 zł

Mamy dla was przepis na:

Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników

Składniki:

250g białej czekolady
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
100g kandyzowanych wiśni
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu

Do ozdoby:

pralinki
4-5 łyżek wiórków kokosowych
czekoladowe gwiazdki

Wykonanie:

1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.

2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.

READ  Zdrowe grillowanie

3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.

5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.

6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.

7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.

Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy