To ciekawe, że gdy Krzysztof Kolumb przywiózÅ‚ dyniÄ™ do Europy, traktowano jÄ… poczÄ…tkowo wyłącznie jako roÅ›linÄ™ ozdobnÄ…. Stosunkowo szybko odkryto jej walory smakowe i okoÅ‚o 100 lat póĹşniej uprawiana byÅ‚a już niemal na caÅ‚ym kontynencie. W Polsce dynia poczÄ…tkowo nazywana byÅ‚a „baniÄ…”, a wedÅ‚ug ówczesnych przekonaÅ„ jej nasiona miaÅ‚y dodawać wigoru kochankom.
Dynia gra pierwsze skrzypce podczas obchodów Halloween, ale maÅ‚o kto wie, skÄ…d wzięła siÄ™ ta tradycja. Wiąże siÄ™ ona z legendÄ… o Irlandczyku Jacku  O’Lantern, który w wyniku zatargu z diabÅ‚em nie mógÅ‚ trafić ani do nieba, ani do piekÅ‚a, za to wyposażony w lampion z wydrążonej dyni błąka siÄ™ po Å›wiecie po dziÅ› dzieÅ„, nadaremnie szukajÄ…c ukojenia.
Dynia jest warzywem niemal bezproblemowym i wielce uniwersalnym – jej delikatnie sÅ‚odkawy smak pasuje niemal do wszystkiego, bo Å‚atwo komponuje z innymi skÅ‚adnikami.  O jej licznych zaletach i sprawdzonych sposobach na zastosowanie w kuchni opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Tyle odmian dyni
Dynia jest kuzynkÄ… arbuza, melona, kabaczków, cukinii i ogórków, a to z racji przynależnoÅ›ci do rodziny dyniowatych. Możemy wyodrÄ™bnić okoÅ‚o 700 rodzajów dyni, które różniÄ… siÄ™ od siebie wielkoÅ›ciÄ…, kolorem ale i przeznaczeniem – sÄ… bowiem dynie jadalne i ozdobne. Piotr Murawski opowiada o najważniejszych z kulinarnego punktu widzenia odmianach tego warzywa.
Dynia olbrzymia to ta o grubym miąższu w kolorze od jasnożółtego do pomaraÅ„czowego. Po ugotowaniu miąższ jest soczysty, a wrÄ™cz wodnisty. W smaku dynia jest lekko sÅ‚odkawa, ale przede wszystkim neutralna, dlatego Å›wietnie komponuje siÄ™ z wszelakimi innymi skÅ‚adnikami. Owoce dyni na ogół nie przekraczajÄ… 50 kg, ale bywajÄ… interesujÄ…ce wyjÄ…tki – masa najwiÄ™kszej wyhodowanej dyni przekraczaÅ‚a 400kg!
Dynia makaronowa to druga popularna odmiana dyni,  która osiąga raczej mały lub średni rozmiar. Ma ona kształt owalny, a kolor skórki na ogół  w różnych odcieniach żółtego. Miąższ przybiera kolor od żółtego do pomarańczowego. Charakterystyczne jest dla niej to, że wytwarza mało pestek. Jej miąższ podobnie jak dyni olbrzymiej po ugotowaniu jest bardzo wilgotny i rozpada się na tysiące drobnych nitek. Wcześniej trzeba dynię przeciąć na pół i wydobyć z niej pestki. Połówki dyni można upiec zawinięte w folię aluminiowa lub po prostu w dużym garnku skórą do dołu. Kiedy miąższ staje się miękki, wystarczy delikatnie zeskrobać go widelcem. Przyjmuje on wtedy kształt długich włókien przypominających nitki makaronu.
Hokkaido Uchiki Kuri / Red Kuri to najbardziej znany rodzaj dyni japońskiej. Charakteryzuje się ona ciemnopomarańczową, miękką skórką. Miąższ po ugotowaniu jest mocno pomarańczowy, suchy i puszysty, a w smaku przypomina nieco kasztany. Dodatkowym atutem tej odmiany jest fakt, że nie jest koniecznie obieranie jej ze skórki.
Dynia japoÅ„ska – kabocha lub „niebieska” jest spÅ‚aszczona, ma twardÄ…, chropowatÄ…, ciemnozielonÄ… skórkÄ™ z jaÅ›niejszymi paskami. Miąższ jest kremowy, dosyć sÅ‚odki i niewłóknisty, o pomaraÅ„czowym zabarwieniu. Jest najlepszym wyborem do deserów i ciast z uwagi na swój sÅ‚odki smak, czÄ™sto porównywany do smaku gotowanych kasztanów wodnych. RoÅ›nie do wielkoÅ›ci ok. 30 cm.
Dynia w praktyce
Co warto wiedzieć, przygotowujÄ…c potrawÄ™ z dyni? Jakie sÄ… możliwoÅ›ci, a jakie ograniczenia? „Åšmiem twierdzić, że dyniÄ™ można połączyć prawie ze wszystkim w zależnoÅ›ci od upodobaÅ„ smakowych” – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto jego bardziej szczegółowe wskazówki:
- WielkÄ… zaletÄ… dyni jest Å‚atwość przechowywania – może czekać dÅ‚ugie tygodnie, a nawet miesiÄ…ce  bez uszczerbku na jakoÅ›ci. Co ciekawe – nie potrzebuje do tego nawet lodówki.
- Jest uniwersalna w zastosowaniu. Można ją upiec ,usmażyć, grillować czy zamarynować.
- Jedynym mankamentem jest twarda skóra i trudność przy jej obieraniu (w szczególności w przypadku dyni olbrzymiej). Większość z nas dzieli dynię na mniejsze kawałki, obierając następnie kawałek po kawałku. Tymczasem duże elementy dyni można z powodzeniem upiec ze skórką w piekarniku, zawinięte w folie aluminiową. Po upieczeniu miękki miąższ okroimy ze skóry bez żadnych problemów.
- Jak dÅ‚ugo pieczemy dyniÄ™? Proces uzależniony jest od gatunku i tego, co chcemy dalej z dyniÄ… zrobić. JeÅ›li chcemy wykorzystać miąższ i pokroić go na mniejsze kawaÅ‚ki, to dyniÄ™ pieczemy krótko – wÅ‚aÅ›ciwie tylko parzymy w piekarniku. W tym przypadku wystarczy okoÅ‚o 20 minut w 200°C. JeÅ›li chcemy przyrzÄ…dzić purre z dyni, to pieczemy dyniÄ™ dÅ‚użej – nawet do 60 minut. Po tym czasie miąższ da siÄ™ wydrążyć za pomocÄ… Å‚yżki.
- Upieczona dynia zmienia się w puree, które może być wykorzystane przy różnych potrawach:
- – można je dodać ciasta na kluski,
- – posÅ‚uży nam do risotto czy daÅ„ makaronowych,- można je wykorzystać jako farsz do wszelkiego rodzaju pierożków,
- – piecze siÄ™ z nim chleb, ÂÂ
- – sprawdza siÄ™ również w wypiekach na sÅ‚odko.
- Najbardziej pasujące, tradycyjnie używane do dyni przyprawy to: imbir, cynamon, goĹşdziki, anyż, miód, pomarańcza, wanilia oraz  mieszanka curry.
- Bardziej awangardowy, lecz coraz bardziej popularny wybór to: tymianek, rozmaryn, trawa cytrynowa, czarny i czerwony pieprz oraz syrop klonowy.
Pestki z dyni
„ZasÅ‚ugujÄ… na osobny rozdziaÅ‚ z racji na swoje szerokie zastosowanie. SÄ… bogate w cenne nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, witaminÄ™ E oraz skÅ‚adniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas”, wyjaÅ›nia Iwonna Niegowska, ekspert do spraw żywienia marki Knorr. Poniżej jeszcze kilka porad dotyczÄ…cych pestek z dyni:
– Åšwietnie smakujÄ… uprażone, dodane do saÅ‚atek, farszy czy zmiksowane z zioÅ‚ami do pesto.
– Popularne sÄ… w piekarnictwie – wszyscy znamy i lubimy chleb czy buÅ‚kÄ™ z pestkami z dyni.
– Z pestek tÅ‚oczy siÄ™ smaczny olej o ciemnozielono-brÄ…zowym kolorze oraz orzechowym zapachu i smaku. Jego niewÄ…tpliwÄ… zaletÄ… jest lekkostrawność. Ostatnimi czasy staÅ‚ siÄ™ kulinarnym hitem w postaci kilku kropel polanych po wierzchu zupy, szczególnie kremów o jasnym kolorze.
– Wyrazisty orzechowy posmak oleju sprawia, że  stanowi idealnÄ… bazÄ™ wielu dresingów.  Należy jedynie uważać, aby nie zdominowaÅ‚ on potrawy swym zdecydowanym smakiem. Raczej nie poleca siÄ™ go do smażenia.
– CechujÄ… siÄ™ dość wysokÄ… kalorycznoÅ›ciÄ…, bo majÄ… dużo tÅ‚uszczu – porcja ok. 20 g to 110 kcal.
Do dzieła zatem, bo sezon na dynię w pełni! Smakowite przepisy z dynią w roli głównej znajdziemy na www.przepisy.pl
dostarczył infoWire.pl



