Samo zdrowie

Dzień Zebry świętuj na słodko

Dzień Zebry świętuj na słodko
ÂŹ Włocławek, 30 stycznia 2018 r. Dzień Zebry świętuj na słodko! Mało kto wie, że 31 stycznia przypada Dzień Zebry, a jednak jest takie święto!

ÂŹ
Włocławek, 30 stycznia 2018 r.

Dzień Zebry świętuj na słodko!

Mało kto wie, że 31 stycznia przypada Dzień Zebry, a jednak jest takie święto! Trudno nazwać je popularnym i bardzo poważnym. Zapewne celebrują je głównie pracownicy ZOO i maluszki w przedszkolach (jest dzień kota, to dlaczego zebra ma być poszkodowana?). Każda okazja, nawet ta z kalendarza świąt nietypowych, jest dobra, by podać bliskim coś pysznego. Dlatego…

Dzisiaj polecamy przepis, jak krok po kroku upiec pyszną zebrę – ciasto, rzecz jasna! Przenikające się fale kakaowego i jasnego ciasta tworzą charakterystyczne pasy, imitujące wzór z grzbietu sympatycznego zwierzęcia. I tak, jak nie ma dwóch identycznych zebr, bo każda ma inny układ pasów na ciele, tak każde ciasto wychodzi inne! Przepis jest szybki i nieskomplikowany. Warto wypróbować!

Szybka zebra

Składniki:
3 łyżki kakao
4 jaja
150 g mleka
175 g masła
1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta

Sposób przygotowania:
Krok 1. Odmierz wszystkie składniki. Masło roztop i ostudĹş.
Krok 2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z mlekiem, dodaj roztopione masło i zawartość opakowania ciasta jogurtowego. Miksuj na najwyższych obrotach przez 4 minuty.
Krok 3. Podziel ciasto na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao i zmiksuj.
Krok 4. Dwa rodzaje ciasta układaj naprzemiennie w foremce (dużej keksówce 35 cm lub okrągłej tortownicy). Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160−170˚C i piecz około 40−45 minut.
Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Informacja bazowa o produkcie Delecta

Ciasto jogurtowe Delecta z linii Duża Blacha zawiera naturalny jogurt. To propozycja dla całej rodziny lub wielu przyjaciół. Przygotujesz je szybko z dodatkiem podstawowych składników, które zawsze są w domu (jaja, masło, jogurt). Duża porcja pozwala otrzymać ok. 1 kg gotowego wypieku. To doskonała baza do kulinarnych eksperymentów – ciasto można przekładać kremami, konfiturami, dekorować polewą, cukrem pudrem. Podawać w postaci babeczek czy z owocami (brzoskwinie lub jabłka pokrojone w cienkie plasterki układa się na wierzchu ciasta przed pieczeniem).
Producent: Bakalland S.A.
Cena det.: ok. 7 zł /opakowanie 640 g.

READ  Boski rooibos

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy