EKSPERSOWE CIASTO Z PIGWOWÄ KONFITURÄ POD PIERZYNKÄ
Składniki:
– owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
– cukier – 1 kg
– sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
– cynamon – 1 łyżeczka
– imbir – 1 łyżeczka
– gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
– cukier 50g
– białka jajek – 4 sztuki
– szczypta soli
Przygotowanie:
Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!