Gazpacho – Południowa inspiracja na gorące, polskie lato
Pachnące pomidory, aromatyczna papryka, wyrazisty seler. Do tego chrupka cebula, pachnąca pietruszka i orzeĹşwiający charakter cytryny – oto gazpacho. Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii cieszy się u nas coraz większą popularnością. Gazpacho przyrządza się błyskawicznie i bez gotowania, a doskonałość tej prostej w przygotowaniu zupy kryje się w dojrzałych, przepełnionych smakiem pomidorach.
składniki na 4 osoby:
*przecier pomidorowy Valfrutta 500 ml,
pomidory krojone Valfrutta 425ml,
2 ząbki czosnku,
średnia czerwona papryka,
* czerwona cebula,
2 łodygi selera naciowego,
* pęczek natki pietruszki,
3 łyżki soku z cytryny Limmi,
sól i pieprz do smaku,
grzanki do dekoracji
przygotowanie:
Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do większego naczynia. Dodaj pomidory z puszki, pozostałe drobno posiekane warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny Limmi. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, możesz dodać do zupy pokruszone kostki lodu – schłodzą ją równie dobrze. Podawaj udekorowane grzankami.
Smacznego! www.valfrutta.pl