Warszawa, 21 września 2015 r.
Kasza kojarzy nam siÄ™ zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiÅ‚ków. Nic bardziej mylnego – bo jako bohater dania smakuje równie wyÅ›mienicie! Zapiekanki, saÅ‚atki, a nawet kotlety – to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować majÄ…c jÄ… w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy – jest ważnym elementem prawidÅ‚owo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych skÅ‚adników odżywczych. Dlatego marka WINIARY zachÄ™ca do włączania jej do codziennego jadÅ‚ospisu proponujÄ…c oryginalne przepisy na dania, dziÄ™ki którym kasza z pewnoÅ›ciÄ… powróci do naszego menu w wielkim stylu!
Jaglana, gryczana, jÄ™czmienna, kukurydziana – to kasze znane praktycznie przez każdego z nas. Nie wszyscy wiemy jednak, że mogÄ… powstawać z wielu innych surowców w różnych odmianach! Wybierać możemy spoÅ›ród wielu rodzajów kasz, dziÄ™ki czemu
z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dziemy narzekać na nudÄ™ po włączeniu ich do codziennego jadÅ‚ospisu. Dlaczego warto zachÄ™cić rodzinÄ™ do czÄ™stszego jedzenia kasz? Bo oprócz wyjÄ…tkowego smaku posiadajÄ… także wiele walorów odżywczych. SÄ… bogate nie tylko w skrobiÄ™, biaÅ‚ko czy bÅ‚onnik, ale także w niezbÄ™dne dla naszego organizmu skÅ‚adniki mineralne – takie jak: magnez, cynk, żelazo czy fosfor. To także ĹşródÅ‚o witamin z grupy B. Dodatkowo można przyrzÄ…dzić je na wiele różnych sposobów, dziÄ™ki czemu każdego dnia bÄ™dziemy mogli podać bliskim inne danie. W poszukiwaniach oryginalnych przepisów na wyjÄ…tkowe potrawy z kaszÄ… w roli głównej pomoże marka WINIARY!
Na poczÄ…tek zaproponujmy bliskim kuskus, który przygotowuje siÄ™ bardzo szybko, zalewajÄ…c wrzÄ…tkiem lub gotujÄ…c na parze, dziÄ™ki czemu pokochajÄ… go nawet Ci, którzy sÄ… zabiegani i nie spÄ™dzajÄ… zbyt wiele czasu w kuchni. DoskonaÅ‚ym pomysÅ‚em bÄ™dzie, wiÄ™c przygotowanie wyjÄ…tkowej saÅ‚atki owocowo-warzywnej z kuskus i serem mozzarella. PodstawÄ… saÅ‚atki jest kasza kuskus przygotowana w Bulionie warzywnym WINIARY. Do tego zielone dodatki – rukola, Å›wieże oregano i bazylia oraz kolorowe warzywa. Aby nadać saÅ‚atce niepowtarzalny charakter, dodajmy do niej pomaraÅ„cze, które można dodatkowo skarmelizować. To danie nie tylko Å›wietnie smakuje, ale także wyglÄ…da bardzo apetycznie. Sprawdzi siÄ™ idealnie na drugie Å›niadanie, które możemy zabrać ze sobÄ… do szkoÅ‚y czy pracy.
Miłośnicy dań z sosem koniecznie powinni przekonać się natomiast do kaszy gryczanej, która nie tylko idealnie komponuje się z sosami, ale także jest Ĺşródłem białka potrzebnego nam do prawidłowego funkcjonowania. Wypróbujmy więc pyszne placki z kaszy gryczanej z kiełbasą, które są o wiele bardziej pożywne niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu! Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać przesmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą, ser i jajka, a następnie na rozgrzanym oleju usmażyć małe placuszki. W dalszej kolejności przygotowujemy Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy do niego pokrojone korniszony. Placki polewamy przygotowanym sosem, podajemy z ulubioną surówką i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy!
A co z kolacją? Przed nami sezon dyniowy, dlatego zachęcamy do zaproponowania bliskim w jesienny wieczór pysznej zapiekanki z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią w roli głównej! Aby przygotować to pyszne danie wystarczy kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i odsączyć, a w międzyczasie rozpuścić Rosół drobiowy WINIARY w 2 szklankach ciepłej wody i zalać nim kaszę. Następnie gotujemy kaszę przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie skropioną olejem i pokrojoną w kostkę dynię, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni z 2 łyżkami oleju. PóĹşniej łączymy kaszę z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą oraz pieczemy całość jeszcze przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Smak zapiekanki z kaszy i dyni podkreślą przyprawy: suszony tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, garam masala i kmin rzymski. Smacznego!
Mało kto z nas wie, że z kaszą jaglaną przygotujemy także pyszne gołąbki z gotowanym buraczkiem i cebulą. Duszone w smakowitym Bulionie warzywnym WINIARY i polane pachnącym Sosem grzybowym Jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY z pewnością posmakują wielbicielom nie tylko wegetariańskiej kuchni. Zaczynamy od przygotowania liści kapusty, w międzyczasie gotujemy kaszę i mieszamy ją z pokrojoną i zeszkloną na oleju cebulą i pokrojonymi w kostkę buraczkami. Tak przygotowane nadzienie doprawiamy jeszcze Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY i układamy je na liściach i zwijamy w gołąbki. Następnie w 1 litrze wrzącej wody rozpuszczamy 2 kostki Bulionu Warzywnego WINIARY, zalewamy nim przygotowane gołąbki i dusimy na wolnym ogniu. Po 20 minutach gołąbki są gotowe. Wystarczy polać je jeszcze Sosem Grzybowym Jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY i pożywny posiłek dla naszej rodziny gotowy!
Po więcej oryginalnych pomysłów na wyjątkowe dania z kaszą zapraszamy na serwis www.smakasze.pl, na którym obok pysznych przepisów i ciekawostek z kaszą w roli głównej znajdziemy skarbnicę wiedzy o wszystkich jej rodzajach, a także praktyczny minutnik, dzięki któremu zawsze ugotujemy idealną kaszę!
Rosół Drobiowy WINIARY – to doskonale znany smak domowej kuchni – bez niego trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Sprawdzi siÄ™ jako baza nie tylko różnorodnych zup, ale także wielu innych potraw. Można wykorzystać go do przyrzÄ…dzenia delikatnych kasz, makaronów i ryżu. Niezależnie, czy sÄ… głównym skÅ‚adnikiem potraw, czy wystÄ™pujÄ… na talerzu jako dopeÅ‚nienie dania, bÄ™dÄ… smakowaÅ‚y wyÅ›mienicie. I nie potrzeba już żadnych dodatkowych przypraw!
Bulion warzywny WINIARY – to wyrazisty smak i zapach wÅ‚oszczyzny zamkniÄ™ty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealnÄ… bazÄ… do przygotowania zarówno tradycyjnych daÅ„, jak
i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania kasz czy duszenia warzyw, na przykład kalafiora czy papryki, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy DzieÅ„ WINIARY – ceniony przez Polaków za pyszny smak, wysokÄ… jakość oraz wyjÄ…tkowÄ… gÄ™stość i aksamitność. DziÄ™ki temu idealnie komponuje siÄ™ z praktycznie każdym rodzajem miÄ™s. Pozwoli nam również zaserwować bliskim domowe przysmaki w caÅ‚kiem nowej odsÅ‚onie.
Sos Grzybowy jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY – idealnie sprawdzi siÄ™ jako dodatek do zarówno codziennych, jak i eleganckich potraw. DziÄ™ki skÅ‚adnikom dobrze znanym z domowej kuchni, takim jak suszone grzyby leÅ›ne, mÄ…ka pszenna i przyprawy, każde danie bÄ™dzie smakowaÅ‚o jak na niedzielnym obiedzie u mamy!
Sugerowana cena detaliczna produktów:
Rosół Drobiowy WINIARY – ok. 1,80 zÅ‚
Bulion warzywny WINIARY – ok. 1,80 zÅ‚
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy DzieÅ„ WINIARY – ok. 1,50 zÅ‚
Sos Grzybowy jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,85 zÅ‚
##
WINIARY to marka, która od lat jest gwarancjÄ… sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirujÄ… współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla caÅ‚ej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, PomysÅ‚y na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalajÄ… w szybki i prosty sposób przyrzÄ…dzić domowy posiÅ‚ek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdÄ… przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzieÅ„. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywajÄ… liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznaÅ‚a marce WINIARY prestiżowy tytuÅ‚ Najmocniejszej Marki Roku.