Wiadomości Branżowe

Jak się odżywiać w upalne dni?

Gdy jest gorąco, wymieniamy ubrania na lżejsze – podobnie powinniśmy zrobić ze swoją dietą. Nasz organizm potrzebuje odświeżenia. To idealny moment, by przestawić się na warzywa i owoce.Przy wysokiej temperaturze, metabolizm zwalnia. Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego, zdecydujmy się na lekkostrawny posiłek. „Nie będzie on zalegał w naszym organizmie, dzięki czemu łatwiej przejdziemy przez trudy upalnych dni” – mówi serwisowi infoWire.pl Anna Sierpowska z firmy Sante.Warzywa i owoce zawierają dużo błonnika oraz dają nam zastrzyk siły i energii. Powinny być podstawą wszystkich posiłków. Są dobre dla dzieci, ponieważ w naturalny sposób dostarczają wartości odżywczych. Dobrze służą również dorosłym. „Działają antyoksydacyjnie, czyli redukują stres” – uważa Anna Sierpowska.W naszej diecie jest za dużo wysoko przetworzonych produktów. Przez to zapominamy, jak smakują prawdziwe pomidory, papryka czy ogórki. Ziemniaki z koperkiem i kefirem, sadzone jajko czy zupy warzywne – to proste, zdrowe i idealne dania na gorące dni. Unikajmy smażonych potraw, a posiłki dzielmy na mniejsze porcje. Tak uciekniemy od nieprzyjemnego

Gdy jest gorąco, wymieniamy ubrania na lżejsze – podobnie powinniśmy zrobić ze swoją dietą. Nasz organizm potrzebuje odświeżenia. To idealny moment, by przestawić się na warzywa i owoce.

Przy wysokiej temperaturze, metabolizm zwalnia. Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego, zdecydujmy się na lekkostrawny posiłek. „Nie będzie on zalegał w naszym organizmie, dzięki czemu łatwiej przejdziemy przez trudy upalnych dni” – mówi serwisowi infoWire.pl Anna Sierpowska z firmy Sante.

Warzywa i owoce zawierają dużo błonnika oraz dają nam zastrzyk siły i energii. Powinny być podstawą wszystkich posiłków. Są dobre dla dzieci, ponieważ w naturalny sposób dostarczają wartości odżywczych. Dobrze służą również dorosłym. „Działają antyoksydacyjnie, czyli redukują stres” – uważa Anna Sierpowska.

W naszej diecie jest za dużo wysoko przetworzonych produktów. Przez to zapominamy, jak smakują prawdziwe pomidory, papryka czy ogórki. Ziemniaki z koperkiem i kefirem, sadzone jajko czy zupy warzywne – to proste, zdrowe i idealne dania na gorące dni. Unikajmy smażonych potraw, a posiłki dzielmy na mniejsze porcje. Tak uciekniemy od nieprzyjemnego uczucia ociężałości.

O ciekawe mieszanki kulinarne coraz łatwiej w restauracjach. „Obecnie promowane są proste kompozycje w oparciu o naturalne składniki. Jest to powrót do korzeni” – podkreśla Anna Sierpowska.


dostarczył infoWire.pl

Ĺšródło infoWire.pl. Dostarczył netPR.pl
READ  Koniec wakacji sprzyja gruntownym porządkom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy