Informacja prasowa
Chcesz, aby Twoje Święta były wyjątkowe i inne niż wszystkie? Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Jeśli na wszystkie z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, proponujemy przygotowanie niepowtarzalnych oraz pełnych smaku i aromatu potraw. Polecamy przepisy, w których główną rolę odgrywają tradycyjne potrawy z bakaliowym twistem – na przykład: śledzie w żurawinowej marynacie, sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami, pieczeń nadziewana bakaliowym musem oraz idealne ciasto marchewkowe z orzechami.
Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną
Składniki:
– 0,5 kg śledzi
– 2 duże czerwone cebule
– 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
– 1 szklanka soku porzeczkowego
– 2 czerwone papryki
– Szczypta chili
– 5 goĹşdzików
– Łyżka świeżego koperku
– Pół szklanki octu winnego
– Sól i pieprz do smaku
– Âź szklanki wody
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy. Chili, goĹşdziki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.
Sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami
Składniki:
– 4 duże marchewki
– 1 por
– 1 seler
– 250 g mrożonego zielonego groszku
– 3 pietruszki
– 0,5 kg wołowiny
– 100 g Migdałów
blanszowanych Bakalland
– 100 ml jogurtu greckiego
– Sok z połowy cytryny
– Sól i pieprz do smaku
Marchewki, seler, pietruszki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy, aż staną się miękkie, na sam koniec dodajemy groszek. Następnie warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojony w plasterki por, jogurt grecki, sok z cytryn oraz przyprawy i posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Wołowinę przyprawiamy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż stanie się miękka. Gotową odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy w cienkie paski, które dodajemy do sałatki.
Pieczeń z bakaliowym musem
Składniki:
– 1 kg wołowiny
– Kilka gałązek świeżego lubczyku
– Kilka gałązek świeżego tymianku
– Odrobina oliwy
– 2 łyżki masła
– Sól i pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
– 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
– 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
– 1 szklanka soku pomarańczowego
– 1 czerwona cebula
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie przygotowujemy nadzienie. Bakalie zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zmiękną. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich bakalie razem z sokiem i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Dodajemy świeży tymianek i lubczyk, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową, wystudzoną roladę, kroimy w plastry.
Idealne ciasto marchewkowe z chrupiącymi orzechami
Składniki:
– 350 g marchewki
– 100 g Siemienia lnianego Bakalland
– 300 g mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 250 g cukru trzcinowego
– 250 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 100 g Orzechów
włoskich Bakalland
– 75 g Nerkowców Bakalland
– 1/3 szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki syropu z agawy
– Sok z połowy cytryny
Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, cukier, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczonym i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka.
W trakcie pieczenia ciasta nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie po ok. 40 minutach dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.