Samo zdrowie

Kefir, maÅ›lanka, zsiadÅ‚e mleko – czym siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie różniÄ…?

Kefir, maÅ›lanka, zsiadÅ‚e mleko – czym siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie różniÄ…?
Informacja prasowa Grajewo, 21 paĹşdziernika 2020 Kefir, maÅ›lanka, zsiadÅ‚e mleko – czym siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie różniÄ…? Mleczne produkty fermentowane dziaÅ‚ajÄ… zbawiennie na nasze zdrowie, a przy

Informacja prasowa
Grajewo, 21 paĹşdziernika 2020

Kefir, maÅ›lanka, zsiadÅ‚e mleko – czym siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie różniÄ…?

Mleczne produkty fermentowane działają zbawiennie na nasze zdrowie, a przy tym pysznie smakują. Są lekkie i sycące, a zawarte w nich prozdrowotne kultury bakterii pomagają wzmacniać odporność organizmu i dobroczynnie oddziałują na florę jelitową. Mają wiele zastosowań, dlatego sprawdzą się zarówno jako dodatek do drugiego śniadania, jak i składnik obiadu czy kolacji. Czym różnią się kefir, maślanka i zsiadłe mleko? Jak powstają oraz dlaczego warto włączyć je do codziennego menu?

Kefir – moc zdrowych bakterii
Należy do najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Do jego produkcji wykorzystuje się mleko pasteryzowane oraz bakterie fermentacji mlekowej i drożdży, co pozwala uzyskać produkt o doskonałych cechach organoleptycznych. Spożycie kefiru zapewnia nam podaż wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B. Napój wzmacnia regulację układu trawiennego oraz pomaga szybciej trawić tłuste posiłki. To produkt, który sprawdzi się jako codzienna, pożywna przekąska czy drugie śniadanie. Np. kefir Milko można kupić w praktycznym i poręcznym opakowaniu, dzięki czemu można go zawsze mieć pod ręką.
MaÅ›lanka – niskokaloryczne orzeĹşwienie każdego dnia

To pyszny, lekki produkt mleczny powstający podczas produkcji masła. Otrzymuje się go poprzez poddawanie śmietanki procesowi zmaślania, w wyniku którego wytwarza się masło i maślanka. Do maślanki dodawane jest następnie mleko, a powstały z tego połączenia płyn zostaje ukwaszony przy pomocy specjalnych szczepów bakterii fermentacji mlekowej.

Uzyskany w ten sposób fermentowany napój o oryginalnym smaku, zapachu i konsystencji, jest bogaty w sole mineralne, fosfolipidy i biaÅ‚ka. Åšwietnie dziaÅ‚a na ukÅ‚ad pokarmowy i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Naturalna maÅ›lanka to także sprzymierzeniec osób na diecie odchudzajÄ…cej – ma wyjÄ…tkowo maÅ‚o kalorii i tÅ‚uszczów. Sprawdzi siÄ™ jako drugie Å›niadanie czy przekÄ…ska, szczególnie że obecnie na rynku możemy znaleĹşć wiele propozycji smakowych, np. MaÅ›lanka MrÄ…gowska o smaku owoców leÅ›nych czy straciatella. StanowiÄ… one urozmaicenie codziennej diety.

READ  Raport o polskiej gastronomii, W restauracji czy fast foodzie?

ZsiadÅ‚e mleko – proste z natury
Ten smaczny, nieco zapomniany napój, w przeszÅ‚oÅ›ci powstawaÅ‚ ze Å›wieżego niepasteryzowanego mleka, które odstawione na 1-2 dni w ciepÅ‚ej temperaturze – kwaÅ›niaÅ‚o. JeÅ›li do dyspozycji mamy tylko mleko pasteryzowane, a chcielibyÅ›my przygotować kilka szklanek zsiadÅ‚ego mleka, dodajmy do niego kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ™ z czystymi kulturami bakterii kwasu mlekowego lub jogurt naturalny. Np. ZsiadÅ‚e Mleko (Mlekpol) zawiera wyłącznie naturalne skÅ‚adniki. Jest ĹşródÅ‚em dobrze przyswajalnego wapnia, biaÅ‚ka, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B. Idealne pasuje jako dodatek do obiadu w letnie dni oraz jako caÅ‚oroczne uzupeÅ‚nienie zdrowej diety.

Fermentowane produkty mleczne to nie tylko zdrowy posiłek, ale także szybka i smaczna przekąska, którą możemy mieć zawsze przy sobie. Zadbamy w ten sposób nie tylko o naszą sylwetkę, ale także o układ pokarmowy i naturalną odporność organizmu.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy