Marchewka jest doprawdy kochana, bo jest pyszna zarówno na surowo, jak i gotowana i pasuje praktycznie do każdego zestawu obiadowego.
Poza tym można ją swobodnie chrupać samą. Jest kochana również dlatego, że zawiera duże ilości beta-karotenu, który poprawia koloryt naszej skóry, ogólnie pozytywnie wpływa na naszą cerę, a także może być zamieniany w organizmie na witaminę A, która zapobiega procesom starzenia się skóry, jak i wpływa na poprawę systemu pracy układu odpornościowego.
Ponadto beta-karoten ułatwia regenerację komórek skóry, i co udowodniono, wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi u kobiet!
Jeśli już naprawdę nie lubisz marchwi, możesz też sięgać po dynię, bataty (słodkie ziemniaki), morele, szpinak, czyli produkty bogate w beta-karoten. Służą temu, by przedłużyć młodość, uniknąć raka, chorób serca i zaćmy.
Marta Akuszewska
hastagi na stronie:
#MARCHEWKA #marchewka w sĹoikach #marchew na zimÄ #marchewka na zimÄ #przetwory z marchwi #przetwory z marchewki na zimÄ #przetwory z marchewki #przetwory z marchwi na zimÄ #marchew w sĹoikach #marchewka przetwory