Kuchnia blisko natury: Suszone grzyby
– co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w peÅ‚ni wydobyć ich smak i aromat
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
Wokół grzybów leśnych powstało wiele mitów, dlatego warto uporządkować dostępne informacje na temat ich właściwości spożywczych oraz możliwości zastosowania w kuchni.
Faktem jest, że Å›wieże grzyby skÅ‚adajÄ… siÄ™ w ponad 90% z wody. Nieliczni jednak wiedzÄ…, że grzyby zawierajÄ… wiele cennych aminokwasów oraz skÅ‚adników mineralnych, takich jak wapÅ„, selen, fosfor, potas, miedĹş, cynk, jod czy mangan. Mitem jest zatem stwierdzenie, że grzyby leÅ›ne sÄ… bezwartoÅ›ciowe dla naszego organizmu. PamiÄ™tajmy jednak, że zawierajÄ… one chitynÄ™ (wielocukier) – która jest niestrawna dla czÅ‚owieka i tylko niewielka część biaÅ‚ka może być rozÅ‚ożona przez soki trawienne. PrawdÄ… wiÄ™c jest, że grzyby zalegajÄ… w żołądku dÅ‚użej niż inne produkty. Aby wyeliminować ryzyko poczucia niestrawnoÅ›ci, nie zapominajmy o odpowiednim przygotowaniu grzybów przed spożyciem: dokÅ‚adnym rozdrobnieniem oraz ugotowaniem. Należy pamiÄ™tać, że surowe grzyby sÄ… ciężko strawne i mogÄ… wywoÅ‚ać bardzo silne zaburzenia żołądkowe.
Na uwagÄ™ zasÅ‚uguje fakt, że chityna obecna w grzybach peÅ‚ni podobnÄ… rolÄ™ jak bÅ‚onnik roÅ›linny – nie jest wprawdzie trawiona, ale wpÅ‚ywa korzystnie na pracÄ™ przewodu pokarmowego. Substancja ta zmniejsza Å‚aknienie oraz hamuje proces wchÅ‚aniania tÅ‚uszczów z pożywienia.
Jak wybierać grzyby do suszenia?
W przypadku poszczególnych gatunków grzybów, najlepsze do suszenia sÄ… okazy o twardych kapeluszach z dużą zawartoÅ›ciÄ… miąższu – czyli prawdziwki i podgrzybki. Po namoczeniu nie tylko smakujÄ…, jak Å›wieże, ale odzyskujÄ… część swojego ksztaÅ‚tu, zapachu i smaku. Zanim zdecydujemy siÄ™ na zakup konkretnego produktu, zawsze warto jednak uważnie przeczytać informacje, które podane sÄ… na opakowaniu.
ZakÅ‚adajÄ…c, że grzyby majÄ… wiÄ™ksze zdolnoÅ›ci czerpania z gleby substancji mineralnych niż roÅ›liny zielone, wchÅ‚aniajÄ… one również z podÅ‚oża niekorzystne dla zdrowia mikroelementy np. ołów oraz rtęć. Aby uniknąć dostarczania do organizmu metali ciężkich wraz z grzybami, nie należy ich zbierać przy ruchliwych trasach, w okolicach przemysÅ‚owych, poligonach wojskowych, na terenach nawożonych Å›ciekami i w pobliżu jakichkolwiek wysypisk Å›mieci – podkreÅ›la Konrad Przepiórka.
Najbardziej pożądane sÄ… grzyby krajowe, pochodzÄ…ce z terenów ekologicznie czystych, a tych na szczęście jeszcze u nas nie brakuje. Należy jednak pamiÄ™tać, że suszenie nie pozbawia grzybów niebezpiecznych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci – przypomina Konrad Przepiórka, ekspert polskiej marki Devaldano – od lat dostarczajÄ…cej na polskie stoÅ‚y peÅ‚nych aromatu grzybów oraz przetworów bliskich naturze.
JednoczeÅ›nie, niewiele osób jest w stanie ocenić, czy wÅ›ród podobnie wyglÄ…dajÄ…cych, pomarszczonych kapeluszy, nie znalazÅ‚ siÄ™ przypadkiem jakiÅ› przedstawiciel trujÄ…cego gatunku. Z tych przyczyn zdecydowanie odradzaÅ‚bym kupowanie grzybów suszonych bez odpowiedniego atestu grzyboznawcy, z niesprawdzonych ĹşródeÅ‚, od sprzedawców, których produkty nie zostaÅ‚y oficjalnie dopuszczone do rynkowego obrotu. W takich sytuacjach nigdy nie możemy mieć pewnoÅ›ci, co tak naprawdÄ™ otrzymujemy – dodaje ekspert marki Devaldano.
Suszone grzyby bardzo szybko wchłaniają wilgoć i zapachy, dlatego warto przechowywać je w szczelnych pojemnikach, ograniczając dostęp światła i powietrza. Na rynku bez problemu znajdziemy suszki, zapakowane w pojemniki, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Odpowiednio wysuszone grzyby można przechowywać w prawidłowych warunkach nawet dwa lata .
Suszone grzyby w kuchni
Grzyby suszone możemy wykorzystywać w kuchni w ten sam sposób, jak świeże. Wystarczy zalać je uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na ok. 30 minut. Ważne, aby nie zanurzać ich we wrzącej wodzie, ponieważ grzyby stwardnieją. Leśny susz świetnie sprawdzi się zarówno jako tradycyjny dodatek do kapusty, gulaszu czy barszczu, jak i składnik mniej popularnych potraw np. francuskiego quiche.
Więcej o grzybach, przetworach, leśnych owocach i przysmakach na Devaldano.pl