Wiadomości Branżowe

Kulinarne inspiracje Knorr

Kulinarne inspiracje Knorr
Mamy październik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do dzieła! Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórkąNaszą przygodę z gotowaniem zacznijmy od niebanalnej wersji polędwiczek wieprzowych. Wyjątkowy aromat sera pleśniowego, wzmacniające właściwości rozmarynu oraz orzechy włoskie to gotowy przepis na kulinarny sukces.Kuchnia francuska Czas przygotowania: 15 minut

Mamy paĹşdziernik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do dzieła!


 


Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką


Naszą przygodę z gotowaniem zacznijmy od niebanalnej wersji polędwiczek wieprzowych. Wyjątkowy aromat sera pleśniowego, wzmacniające właściwości rozmarynu oraz orzechy włoskie to gotowy przepis na kulinarny sukces.


Kuchnia francuska


Czas przygotowania: 15 minut


Czas gotowania: 20 minut


Danie dla czterech osób


Danie proste w przygotowaniu


 


Składniki:



  • Polędwiczka wieprzowa – 400 gramów

  • Przyprawa do mięs KNORR – 1 łyżeczka

  • Chleb tostowy – ¼ paczki

  • Ser pleśniowy – 100 gramów

  • Orzechy włoskie – 10 gramów

  • Wędzony boczek – 8 plastrów

  • Rozmaryn – 1 gałązka

  • Fix KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie

  • Marchew – 1 sztuka

  • Jabłko – 1 sztuka

  • Kalarepa – 1 sztuka

  • Oliwa z oliwek – 50 ml

  • Sok jabłkowy – 50 mililitrów

  • Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR – 1 opakowanie

  • Cykoria – 1 sztuka (duża)


 


Sposób przygotowania:



  1. Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj Przyprawą do mięsa KNORR i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.

  2. Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj (aż do uzyskania jednolitej masy).

  3. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron. Zostaw mięso na patelni, a na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Uważaj – patelnia będzie gorąca.

  4. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu KNORR. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. 

  5. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

READ  Alternatywa dla tranu czyli olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba)

Sałatka:



  1. Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym.

  2. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

  3. Sałatkę układaj na liściach cykorii.


 


Zrazy z karkówki ze śliwką


Kolejna propozycja to danie z „niespodzianką”. Ze sklepowych półek znikają świeże owoce, goszczące na naszych stołach przez ostatnie miesiące. Jeśli mimo końca sezonu, chcesz do domowego menu wprowadzić namiastkę letnich sadów, sięgnij po ich jesienną wersję. Zrazy faszerowane cebulą, ogórkami kiszonymi i suszonymi śliwkami przywodzą na myśl pyszne wspomnienia ciepłego lata. 


Danie trudne w przygotowaniu


Czas przygotowania: 50 minut


Kuchnia polska


Danie dla czterech osób


Dla dzieci


 


Składniki:



  • Chuda karkówka wieprzowa – 700 gramów

  • Ogórki kiszone – 4 sztuki

  • Cebula – 2 sztuki średniej wielkości

  • Musztarda sarepska – 50 gramów

  • Majeranek – 1 łyżka

  • Mąka pszenna – 50 gramów

  • Kostka do mięs pieczeniowa KNORR – 1 sztuka  

  • Olej słonecznikowy – 50 mililitrów

  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

  • Czarny pieprz – do smaku

  • Suszona śliwka – 20 gramów


 


Sposób przygotowania:



  1. Cebulę pokrój w plastry, podsmaż i odstaw na bok do ostygnięcia.

  2. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki.

  3. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, a następnie posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu. Następnie nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku.

  4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadĹş do wrzenia, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową KNORR i duś, aż mięso będzie miękkie.

  5. Zrazy podawaj z kaszą i surówką.


 


 


Wołowina po burgundzku


Są w miesiącu dni, w których mamy ochotę na coś bardziej wystawnego i eleganckiego. Takie potrawy często kojarzą się nam jednak ze skomplikowanymi i czasochłonnymi przepisami, przez co nierzadko zniechęceni rezygnujemy z podejmowania kulinarnych wyzwań. Z myślą o takich momentach, eksperci marki Knorr przygotowali wykwintne danie, które niejednego smakosza porwie zmysłowym aromatem czerwonego wina. Smacznego!

READ  Humana AR - mleko antyrefluksowe już w Polsce

Kuchnia francuska 


Czas przygotowania: 15 minut 


Czas gotowania: 80 minut


Danie dla sześciu osób


Danie proste w przygotowaniu  


 


Składniki:



  • Wołowina (np. z udĹşca) – 800 gramów

  • Wędzony boczek – 150 gramów

  • Cebula szalotka  – 15 sztuk

  • Czosnek – 2 ząbki

  • KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z czerwonego wina – 2 opakowania

  • Liść laurowy – 3 sztuki

  • Świeży tymianek – 1 łyżeczka

  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta

  • Mix sałat – 500 gramów

  • Sos sałatkowy włoski KNORR – 1 opakowanie

  • Śliwki (suszone lub świeże) – 100 gramów

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Parmezan – 50 gramów


 


 


Sposób przygotowania:



  1.  Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm.

  2.  Szalotki obierz i przekrój na pół.

  3.  W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru.

  4.  Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek.

  5.  Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody.  Całość gotuj jeszcze 20 minut.


Sałatka:


1.    Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.


2.    Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.


 


 


Zapraszamy do próbowania nowych ciekawych smaków i dzielenia się nimi z najbliższymi. Wpuść do swojej kuchni nowe pomysły i znajdĹş swój sposób na kulinarne podróże w zaciszu domowego ogniska. Do zobaczenia wkrótce!

READ  Samsung rozszerza linię GALAXY Tab3 o GALAXY Tab3 Lite (7")

Zapraszamy na www.knorr.pl

 


Pomysły na codziennie inne pyszne danie znajdziesz na naszym profilu „Co dziś na obiad?” na Facebook’u.


Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na naszym kanale YouTube!


 

Ĺšródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy