Wiadomości Branżowe

Lubelskie – kraina makaronowych inspiracji!

Lubelskie – kraina makaronowych inspiracji!
Najnowsze badania wykazały, że 29,1% mieszkańców województwa lubelskie wybierając makaron, sięga po… świderki! Na dalszych miejscach znalazły się klasyczna forma spaghetti oraz nitki, na które decyduje się odpowiednio 15,3% i 15,1% badanych.Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa lubelskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców wschodniej części Polski. Prawie 25% badanych przynajmniej raz w tygodniu sięga po makaron, zaś kolejne 40,3% robi to częściej niż raz na 7 dni!Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy wschodu sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – były sosy na bazie pomidorów, które wskazała 1/3 mieszkańców wschodniej Polski. 25% badanych wskazało także mięso, bez którego nie wyobrażają sobie dania z

Najnowsze badania wykazały, że 29,1% mieszkańców województwa lubelskie wybierając makaron, sięga po… świderki! Na dalszych miejscach znalazły się klasyczna forma spaghetti oraz nitki, na które decyduje się odpowiednio 15,3% i 15,1% badanych.

Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa lubelskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców wschodniej części Polski. Prawie 25% badanych przynajmniej raz w tygodniu sięga po makaron, zaś kolejne 40,3% robi to częściej niż raz na 7 dni!

WybierajÄ…c swój ulubiony makaron, mieszkaÅ„cy wschodu siÄ™gajÄ… także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiajÄ…, że danie zyskuje na atrakcyjnoÅ›ci. Co z makaronem łączymy najchÄ™tniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch skÅ‚adników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – byÅ‚y sosy na bazie pomidorów, które wskazaÅ‚a 1/3 mieszkaÅ„ców wschodniej Polski. 25% badanych wskazaÅ‚o także miÄ™so, bez którego nie wyobrażajÄ… sobie dania z makaronem.

Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadÅ‚y do gustu mieszkaÅ„com wschodniej Polski. Region ten ceni sobie pożywne posiÅ‚ki na bazie makaronu jako dodatku do zup – takÄ… odpowiedĹş daÅ‚o 38,4% pytanych. DrugÄ… w kolejnoÅ›ci potrawÄ…, która podbiÅ‚a lubelskie podniebienia jest makaron z sosem. BiorÄ…c pod uwagÄ™ preferencje kulinarne mieszkaÅ„ców wschodu, można siÄ™ domyÅ›lić, czemu mniejszÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ na tym terenie zapiekanki makaronowe (2,4%).

– Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobinÄ… fantazji i chÄ™ci, każdy jest w stanie przygotować wyjÄ…tkowy obiad. – mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, zwiÄ…zany z markÄ… Lubella. – Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju Å›wiadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w poÅ›piechu na mieÅ›cie. Dlatego też zachÄ™cam do wypróbowania moich przepisów z użyciem makaronów Lubelli!

READ  NestlĂŠ przedstawia kawÄ™ NESCAFÉ Sensazione Creme w formacie idealnym do torebki

 

*****

 

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.

 

Świderki z drobiowymi pulpecikami i sosem ze świeżych pomidorów

 

Produkty na 4 porcje:

  • Lubella PeÅ‚ne Ziarno Åšwidry (1 opakowanie)
  • MiÄ™so mielone drobiowe (400g)
  • Jaja (2 szt.)
  • Cebula (2 szt.)
  • Czosnek (6 zÄ…bków)
  • Suszone oregano (2 Å‚yżeczki)
  • BuÅ‚ka tarta (3 Å‚yżki)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Pomidory (4 szt.)
  • Åšmietanka 30% (200 ml)
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente.
  2. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dosypujemy szczyptę oregano, sól, pieprz oraz dodajemy jaja i garść startego parmezanu. Mieszamy dokładnie aż masa zacznie się kleić. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
  3. Drugą cebulę siekamy grubiej, a pozostały czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na olej na patelnię. Obsmażamy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, szczyptę oregano, szczyptę soli i śmietankę. Dodajemy pulpeciki i dusimy razem, aż pulpeciki dojdą w środku.
  4. Układamy pulpeciki z sosem na talerzu obok makaronu i posypujemy natką pietruszki.

GwarantujÄ™, że jest to smaczne i Å‚atwe w przygotowaniu danie dla caÅ‚ej rodziny – Piotr Ceranowicz

Ĺšródło inni Klienci. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy