„Kiedy pada, dzieci się nudzą”. Kiedy jeszcze? Gdy na ich talerzu panuje monotonia i powtarzalność. Największym zmartwieniem mam jest, gdy dziecko zaczyna marudzić nad talerzem i odmawia zjedzenia przygotowanego posiłku. Jedni załamują wtedy ręce, inni balansują między cierpliwością a poirytowaniem. Okazuje się, że odpowiedzią na bolączki rodziców może być… makaron. Niedoceniony przez rodziców, ma mnóstwo zalet, o których warto wiedzieć. O makaronie opowiadać będą eksperci marki Knorr, którzy w ramach programu kulinarnego „Prosty przepis na dziś” przygotowali mnóstwo smakowitych podpowiedzi na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania makaronowe.
Dlaczego makaron? „Przede wszystkim jest on jest Ĺşródłem węglowodanów złożonych – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr. W zbilansowanej diecie węglowodany powinny dostarczać naszemu organizmowi ponad 50% kalorii, dlatego należy je spożywać do każdego posiłku. Energia z węglowodanów złożonych uwalniania jest powoli, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Zaspokoi głód dziecka, dostarczając mu przy tym składników odżywczych, a wśród nich błonnik, białko, witaminy B1, B2 i PP, a także magnez, wapń i żelazo”. Warto wiedzieć, że są na rynku specjalne makarony dla dzieci, wzbogacone dodatkowo w korzystne dla zdrowia składniki, mi.in. witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego oraz wapń i fosfor niezbędne kościom. Żywieniowiec dodaje, że ważne jest, aby makaron był ugotowany al dente. Wówczas uczucie sytości trwa dłużej, dzięki czemu dzieci nie będą podjadać między posiłkami.
Â
Bo fantazja jest od tego
Dorośli jedzą penne, farfalle, cannelloni i spaghetti. Dzieci widzą na talerzu zabawne niteczki, kolorowe kokardki i ładne muszelki. Ta rozmaitość kształtów może być Ĺşródłem wesołej zabawy, a wiadomo, że jeśli uda się dziecko zainteresować zawartością talerza, to już połowa sukcesu. Nawet niejadki spróbują makaronu – choćby z ciekawości. „Makaron w kształcie liter może zmienić obiad w edukacyjną zabawę, a wciąganie spaghetti na czas sprawi, że dobry humor udzieli się wszystkim wokół stołu” – podpowiada Iwonna Niegowska.
Jak przyrządzić spaghetti tak, by dziecko upomniało się o nie kolejnego dnia? Swoją najlepszą recepturą na włoskie spaghetti bolognese dzielą się szefowie kuchni Knorr:
Składniki:
– Mięso mielone – 500 g
– Fix Spaghetti Bolognese Knorr
– Pomidor – 1 szt.
– Cebula – 1 szt.
– Cukinia – 1 szt.
– Czosnek – 2 ząbki
– Olej – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przemaż na patelni.
- Dodaj mielone mięso, smaż 8 min. mieszając od czasu do czasu.
- Aby wszystkie składniki połączyć w idealnie gęsty i doprawiony sos, dolej na patelnię szklankę wody, dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 3 min. Dodaj pokrojony w kostkę pomidor i gotuj 3 min. Podawaj z makaronem.
Piotr Murawski, ekspert kulinarny marki Knorr radzi, by makaron posypać serem żółtym, aby podkreślić smak potrawy.
Dobrym pomysłem może też okazać się eksperymentowanie z kolorem makaronu. Zazwyczaj jest on barwiony naturalnie, np. zielony – szpinakiem, czerwony – sokiem z buraków, pomarańczowy – marchewką itp. Dla dziecka może to okazać się na tyle interesujące, że wygra z jego brakiem apetytu, a już na pewno z brakiem zainteresowania.
Â
Ukrywamy!
Jeśli Twoje dziecko nie znosi widoku gotowanych warzyw lub mięsa na talerzu, to właśnie makaron może okazać się nieocenioną pomocą w ich przemyceniu do codziennego jadłospisu. Nadzienie możemy np. umieścić w rurkach cannelloni czy muszlach conchiglioni, by nie podrażniać oczu dziecka widokiem szpinaku czy kurczaka.
Taką „sprytną” potrawą może okazać się również lasagne. Dla naszych milusińskich w specjalnym wydaniu – Kocia lasagne. Na pierwszy rzut oka widać tylko makaron przyozdobiony fantazyjnie w kocie wąsy, oczy i pyszczek, natomiast nadzienie kryje całe mnóstwo warzyw i mieloną cielęcinę. Oto szczegółowy przepis:
Kocia lasagne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: niski
Składniki:
-Â Â Â Â Â Â Â 1 słoik Sosu pomidorowo-śmietanowego Knorr
-Â Â Â Â Â Â Â 1 opakowanie lasagne
-Â Â Â Â Â Â Â 400 g mielonej cielęciny
-Â Â Â Â Â Â Â 10 ml oleju do smażenia
-Â Â Â Â Â Â Â 80 ml oliwy z oliwek
-Â Â Â Â Â Â Â 3 łyżki mąki
-Â Â Â Â Â Â Â 25 g czarnych oliwek
-Â Â Â Â Â Â Â 300 g pieczarek
-Â Â Â Â Â Â Â 250 g brokułów
-Â Â Â Â Â Â Â 80 g cebuli
-Â Â Â Â Â Â Â 80 g papryki
-Â Â Â Â Â Â Â 80 g pomidora
-Â Â Â Â Â Â Â 200 ml mleka
-Â Â Â Â Â Â Â 1 puszka kukurydzy
-Â Â Â Â Â Â Â 200 g żółtego sera
-Â Â Â Â Â Â Â szczypta tymianku
-Â Â Â Â Â Â Â szczypta oregano
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Mieloną cielęcinę podmaż na oleju, a następnie dodaj do niej pieczarki, cebulę, kukurydzę. Całość posyp oregano i tymiankiem.
2. Wszystkie składniki podsmaż, po czym dodaj do nich Sos pomidorowo-śmietanowy Knorr. Gotuj przez kolejne 5 minut.
3. W oddzielnym garnku podsmaż mąkę na oliwie z oliwek. Dodaj mleko, uważając, by powstający w ten sposób sos beszamelowy nie był zbyt gęsty.
4. Naprzemiennie układaj w naczyniu żaroodpornym plastry lasagne, mięso, brokuły, paprykę. Wszystko polewaj od czasu do czasu sosem beszamelowym.
5. Dodaj makaron. Posyp całość startym żółtym serem, a następnie po raz kolejny polej sosem beszamelowym.
6. Zaangażuj dziecko we wspólne gotowanie, pozwalając mu samodzielnie ozdobić gotową lasagne – za dekorację niech posłuży papryka, pomidory i oliwki. Zaproponuj, by efekt końcowy przypominał pyszczek kota. Na koniec wstaw lasagne do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zostaw ją tam na około 25-30 minut. Smacznego!
Z makaronem może posmakować nawet zupa – np. pomidorówka, do której wrzucamy cały alfabet albo malutkie gwiazdki. Jeśli pomysł zadziała – brawo! Właśnie udało nam się przemycić do menu dziecka warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler.
Â
Coś ulubionego dla każdego
Znasz swoje dziecko najlepiej i wiesz, jakie dania odpowiadają mu najbardziej. Z makaronem możesz stworzyć danie, które wpasuje się w jego ulubione smaki. Jeśli obiad ma być na słodko, można makaron połączyć z owocami i serem białym. Jeśli dziecku smakują wszelkiego rodzaju sosy – wykorzystajmy to, przygotowując polecany przez szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, przepis na Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym.
Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: niski
Składniki:
-Â Â Â Â Â Â Â przyprawa uniwersalna Delikat Knorr
-Â Â Â Â Â Â Â Bulion cielęcy Knorr
-Â Â Â Â Â Â Â 1 słoik Sosu pomidorowo-śmietanowego KnorrÂ
-Â Â Â Â Â Â Â 500 g dowolnie wybranego makaronu
-Â Â Â Â Â Â Â 300 g mielonej cielęciny
-Â Â Â Â Â Â Â 1 jajko
-Â Â Â Â Â Â Â 1 marchewka (ok. 150 g)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron.
- Po zmieleniu cielęciny obierz marchew i drobno zetrzyj, a następnie dodaj do mięsa. Całość wymieszaj. Dodaj jajko i przyprawę uniwersalną Delikat.
- Zaangażuj dziecko we wspólne gotowanie, prosząc je o uformowanie ze zmielonego mięsa pulpetów wielkości orzecha włoskiego. Gotowe włóż na moment do lodówki.
- Wrzuć pulpeciki do pół litra gotującej wody z Bulionem cielęcym Knorr. Czas gotowania: 5 minut.
- Po dodaniu Sosu pomidorowo-śmietanowego całość gotuj przez 15 minut, delikatnie mieszając.
- Na koniec makaron i pulpeciki polej dowolnie wybranym sosem.Â
Więcej przepisów na szybkie i proste dania makaronowe znajdziemy na stronie www.przepisy.pl oraz na ulotkach w sklepach biorących udział w programie „Prosty przepis na dziś!” – przy wejściu oraz w pobliżu stoiska mięsnego. W przygotowanie posiłków możesz zaangażować swoje dziecko, ucząc je przez zabawę, pobudzając wyobraĹşnię oraz ćwicząc jego zręczność. W ten sposób także zachęcasz je do jedzenia.
dostarczył infoWire.pl