Początek roku to czas kulinarnej rozpusty! Najpierw sylwestrowe szaleństwo, czyli szampańska zabawa, a z rozpoczęciem Nowego Roku roztańczony czas karnawału. Wraz z nim stoły zastawione przekąskami i pysznymi potrawami, dzięki którym bale, maskarady i tańce mogą trwać do białego rana. Planując karnawałowe przyjęcie w domu dbamy o ciekawie zastawiony bufet. Plan jest prosty. Ma być szybko, estetycznie i przede wszystkim bardzo smacznie.
Nachosy z indykiem
Jako pierwsze wystąpią nachosy, czyli niewielkie kawałki zapieczonej tortilli. Przekąska od wielu lat obecna jest na półkach polskich sklepów. Często jedzona jako sucha przegryzka lub maczane w pikantnej salsie. Nuda? Zaskoczmy naszych gości! Garść pomidorków, zielonych i czarnych oliwek, chude białe mięso… To musi się udać!
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania: 20 minut
Danie dla 4 osób
Kuchnia meksykańska
Składniki:
- Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr – 1 opakowanie
- Pierś z indyka (ewentualnie z kurczaka) – 400 gramów
- Chipsy nachos – 200 gramów (duże opakowanie)
- Pomidorki cherry – 100 gramów
- Papryka chilli – 2 sztuki
- Ser żółty – 50 gramów
- Świeża natka kolendry – 1 pęczek
- Oliwki czarne – 50 gramów
- Oliwki zielone – 50 gramów
- Majonez Hellmann’s – 60 mililitrów
- Jogurt naturalny – 60 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Indyka pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski i wymieszaj z Fixem Kebab z sosem czosnkowym Knorr. Podsmaż mięso na patelni.
- Dołączony do Fixu sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem i majonezem.
- Żółty ser zetrzyj na tarce. Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
- Chipsy rozłóż na dużym żaroodpornym talerzu, posyp po wierzchu podsmażonym mięsem, żółtym serem, pomidorami oraz papryką chili i czarnymi oliwkami.
- Zapiekaj danie w piekarniku do momentu, kiedy ser zacznie się przypiekać.
- Nachosy podawaj polane sosem czosnkowym i posypane posiekaną kolendrą.
Fingersy w tortilli
Pozostańmy jeszcze na chwilę w Ameryce. Po mocno pikantnej meksykańskiej przygodzie z nachosami czas na kuchnię wprost ze Stanów Zjednoczonych. Soczyste mięso z kurczaka otoczone chrupiącą panierką, obłożone świeżymi warzywami i zawinięte w tortillę. Biesiadnicy nie oprą się takiej pokusie. Gwarantujemy!
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania: 40 minut
Danie dla 4 osób
Kuchnia teksańska (USA)
Składniki:
- Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr – 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka – 400 gramów
- Awokado – 1 sztuka
- Placki tortilli – 4 sztuki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Sałata lodowa – ½ główki
- Pomidor – 1 sztuka
- Olej słonecznikowy – 100 mililitrów
- Ketchup ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
- Sok pomarańczowy – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w długie paski, opanieruj w Fixie Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek na opakowaniu. Obsmaż na patelni.
- Przygotuj sos łącząc zawartość saszetki z ketchupem i sokiem pomarańczowym.
- Awocado pokrój w plastry, pomidora i cebulę w półplastry, a sałatę w paski.
- Tortillę podgrzej w mikrofalówce. Na wierzch nałóż pokaĹşną porcję sosu, sałatę, cebulę, awokado i pomidory.
- Całość zroluj i przekrój na pół.
Sałatka Gyros
Kuchnia fusion, zwana też kuchnią wyobraĹşni, polega na umiejętnym łączeniu różnych elementów etnicznych w kuchni. W Polsce moda na fusion trwa już kilka lat, jednak potrawy inspirowane tą ideą możesz przyrządzić również w domu. To naprawdę bardzo proste! Wielowarstwowa sałatka Marty to kolejna pyszna propozycja na karnawałowe stoły.
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 80 minut
Danie dla czterech osób
Kuchnia fusion
Składniki:
- Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr – 1 opakowanie
- Karkówka – 400 gramów
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Tortilla – 4 placki (ewentualnie opakowanie nachos)
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Sałata lodowa – 100 gramów
- Majonez Hellmann’s – 80 mililitrów
- Ketchup Hellmann’s – 80 gramów
- Olej słonecznikowy – 150 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Do mięsa dodaj jajko oraz Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.
- Odmaż mięso na patelni, a następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.
- Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę i papryki posmaruj lekko tłuszczem, a następnie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 -15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
- Paprykę przełóż do miski i nakryj folią. Upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi. Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.
- Cebulę i sałatę pokrój w paski.Z dresingu dołączonego do Fixu Knorr przygotuj sos łącząc go z majonezem i ketchupem.
- Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę, nałóż na nią część sosu, a następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Na wierzch wyłóż upieczone warzywa, posmaruj całość pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.
Nuggetsy z płatkami kukurydzianymi i warzywnym „crudites”
Nuggetsy z „crudities” to świetny sposób na zakąskę pełną witamin pochodzących z warzyw. „Crudities” jest tradycyjną francuską przekąską złożoną z kawałków surowych warzyw maczanych w ulubionym sosie. Bukiet bardzo często zawiera słupki marchwi i selera, paski różnokolorowej papryki czy szparagi. Opcji jest wiele, więc pozwól ponieść się wyobraĹşni. Twoich gości oczaruje smakowite połączenie chrupiącego kurczaka z warzywami i kremowym sosem. Smacznego!
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 30 minut
Danie dla czterech osób
Kuchnia amerykańska
Składniki:
- Fix Nuggetsy z ryby Knorr – 1 opakowanie
- Biała ryba – 400 gramów
- Płatki kukurydziane – 100 gramów
- Jajko – 1 sztuka
- Marchew – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr– 1 łyżeczka
- Olej roślinny – 100 mililitrów
- Majonez Hellmann’s – 5 łyżeczek
- Ketchup Hellmann’s – 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj, osusz i usuń ości. Pokrój na paluszki o długości 4 centymetrów. Posyp
je przyprawą Delikat Knorr. - Płatki kukurydziane zmieszaj z zawartością Fixu Nuggetsy z ryby Knorr.
- Roztrzep jajko w naczyniu. Maczaj w nim kawałki ryby, a następnie panieruj w mieszance Fixu Knorr z płatkami.
- Rybę smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu kawałki ryby ułóż na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Marchewkę i czerwoną paprykę pokrój w słupki. Przygotuj Sos tysiąca wysp znajdujący się w opakowaniu Fixu Knorr mieszkając go z ketchupem i majonezem.
- Warzywa podawaj z rybą i sosem.
Kanapka gyros
Kanapki. Danie, które wpisało się już w kanon imprezowego menu. Masz dość tradycyjnego połączenia chleba i wędliny? Przygotuj swoim gościom coś naprawdę nietuzinkowego. Pełnoziarnisty chleb, soczysta polędwiczka, rzeżucha, kapusta oraz aromatyczny sos paprykowo-ziołowy z Fixu Knorr. Pycha! Wszystko to delikatnie zapieczone w piekarniku i podane z ulubionymi, świeżymi warzywami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej?
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis łatwy w przygotowaniu
Danie dla 4 osób
Kuchnia fusion
Składniki:
- Fix Gyros z sosem paprykowo – ziołowym Knorr – 1 opakowanie
- Polędwiczka wieprzowa – 300 gramów
- Kiszona kapusta – 300 gramów
- Kminek – ½ łyżeczki
- Margaryna lub masło – 20 gramów
- Majonez Hellmann’s – 80 mililitrów
- Ketchup Hellmann’s – 80 gramów
- Chleb razowy pełnoziarnisty – 1 bochenek
- Ser żółty – 200 gramów
- Rzeżucha – 1 opakowanie
- Cebula – 2 szt
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w plastry o grubości 1 cm, dodaj Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr i lekko rozgnieć ręką. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na oddzielnej patelni. Pokrój drobno kminek. Do cebuli dodaj kapustę i dopraw ją do smaku czarnym pieprzem i kminkiem. Smaż chwilę ciągle mieszając.
- Posiekaj rzeżuchę. Chleb pokrój w kromki o grubości 1 centymetra, posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.
- Na jednej kromce ułóż kapustę, podsmażone płaty mięsa i nałóż ser. Całość przykryj drugą kromką.
- Tak przygotowaną kanapkę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około
15 minut. Kanapka powinna zarumienić się z obu stron. Ewentualnie opiecz ją w tosterze. - Sos paprykowo-ziołowy z opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie z ketchupem
i majonezem. - Kanapki podawaj przekrojone na pół, razem z sosem.
Naszymi niebanalnymi kanapkami kończymy karnawałowe gotowanie z marką Knorr. Mamy nadzieję, że propozycje, które przygotowaliśmy, sprawią, że karnawałowe przyjęcia staną się również pyszną kulinarną przygodą. Karnawał już trwa, więc nie zwlekajmy… Do dzieła!