Wiadomości Branżowe

Mój sposób na… udany Dzień Dziecka!

Mój sposób na… udany Dzień Dziecka!
Dzień dziecka jest dla wszystkich rodziców prawdziwym wyzwaniem – trzeba nie lada wyobraźni, by wywołać promienny uśmiech na twarzy naszej pociechy. Jednak aby ten dzień stał się jeszcze bardziej niezwykły zaangażuj całą rodzinę w kuchenną zabawę. Przełamcie codzienną rutynę i wspólnie przygotujcie obiad, którego przyrządzanie i zjedzenie będzie świetną zabawą dla wszystkich domowników. Poniżej prezentujemy przepisy na bardzo udany Dzień Dziecka…Na początek zaproponujemy dziecku zupę. Okazuje się, że nie zawsze musi być gorąca. Pokażmy dziecku, że to specjalna, niesamowita zupa na zimno – maluchy lubią, gdy coś je zaskakuje. A że zawiera sporo warzyw i witamin? Z tego prezentu dziecko sobie nawet nie musi zdawać sprawy JCzas przygotowania: 30 minutPorcja dla 4 osóbStopień trudności: łatweChłodnik marzenieSkładniki:Barszcz czerwony expresowy Knorr3 świeże ogórki gruntowe1 pęczek rzodkiewek2 posiekane ząbki czosnku1 l jogurtu naturalnego½ l kefiru4 łyżki posiekanego szczypiorku4 łyżki posiekanego

Dzień dziecka jest dla wszystkich rodziców prawdziwym wyzwaniem – trzeba nie lada wyobraĹşni, by wywołać promienny uśmiech na twarzy naszej pociechy. Jednak aby ten dzień stał się jeszcze bardziej niezwykły zaangażuj całą rodzinę w kuchenną zabawę. Przełamcie codzienną rutynę i wspólnie przygotujcie obiad, którego przyrządzanie i zjedzenie będzie świetną zabawą dla wszystkich domowników. Poniżej prezentujemy przepisy na bardzo udany Dzień Dziecka…


Na początek zaproponujemy dziecku zupę. Okazuje się, że nie zawsze musi być gorąca. Pokażmy dziecku, że to specjalna, niesamowita zupa na zimno – maluchy lubią, gdy coś je zaskakuje. A że zawiera sporo warzyw i witamin? Z tego prezentu dziecko sobie nawet nie musi zdawać sprawy J


Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Stopień trudności: łatwe


Chłodnik marzenie


Składniki:


Barszcz czerwony expresowy Knorr


3 świeże ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewek
2 posiekane ząbki czosnku
1 l jogurtu naturalnego
½ l kefiru
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanego koperku.


Sposób przygotowywania:
Przygotuj Barszcz czerwony expresowy Knorr wg. przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu. Dodaj czosnek, jogurt, kefir oraz szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystko i odstaw do schłodzenia.


Przepis na poniższe danie to przykład na to, że bardzo prosto zamienić zwykłą tortillę i kilka warzyw w magiczne danie, którym zachwyci się nie jedno dziecko.


Danie na 4 osoby
Średnio trudne w przygotowaniu
Kuchnia Grecka
Czas przygotowania 30 minut


Czapka krasnala – Gyros w tortilli 


Składniki:



  • 1 paczka tortilli

  • 300 g piersi z indyka

  • 1 łyżka Fixu KNORR Danie na dziś Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR

  • 1 Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 zielone ogórki

  • 50 ml oleju roślinnego


Sposób przygotowanie:



  1. Mięso z indyka pokrój w drobne w paseczki. Zamarynuj w fixie do gyrosa Knorr i podsmaż na patelni.

  2. Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym Knorr  i połącz z ogórkiem, tworząc sos tzadzyki.

  3. Tortillę zwiń w rożek, włóż do niej podsmażonego kurczaka i na koniec polej sosem tzadzyki.

READ  Niezwykłe zmywarki

W dniu 1 czerwca dzieci mogą poczuć się szczególnie wyróżnione, jeśli pozwolimy im wybrać danie, jakie zjedzą na obiad. Oto kolejna propozycja, którą mali piraci pomogą przygotować, a potem zjedzą ze smakiem.


 


 


Szaszłyki prawdziwych piratów 


Składniki dla 4 osób
Czas przygotowania 25min
Stopień trudności: łatwy


Składniki:



  • 400 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 2 jajka

  • 1 średniej wielkości marchewka

  • Posiekana natka pietruszki

  • 200 gr bułki tartej

  • Bulionetka bulion wołowy KNORR

  • 3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona

  • Patyczki do szaszłyków

  • Ogórek do dekoracji


Sposób wykonania:


Ugotuj bulionetkę KNORR w 100ml wody i wystudĹş. Mięso mielone wymieszaj w jajkiem, startą marchewką i bulionetką. Dopraw w razie konieczności. Formuj małe kulki – dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.  Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej  i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10min. Podawaj np. z  Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Bolognese. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.


Przemycenie do dziecięcego menu warzyw i owoców nie zawsze jest łatwe. Czasem dzieci odmawiają ich jedzenia. Nie należy się tym zrażać, lecz proponować maluchom kolorowe, ciekawe sałatki, w których będzie mnóstwo witamin i mikroelementów które potrzebują. A dziś zjemy sałatkę wypełnioną wszystkimi kolorami tęczy! Czy ktoś odmówi?


Tęczowa sałatka


Składniki dla 4 osób
Czas przygotowania 20min
Stopień trudności: łatwa

READ  Nadchodzi rewolucja w zmywaniu naczyń

Składniki



  • 1 główka sałaty lodowej

  • 150 gr kukurydzy z puszki

  • 250 gr pomidorów sherry

  • 1 ogórek

  • 150 gr brzoskwiń z puszki

  • 100 gr ciemnych winogron

  • 200 gr szynki

  • 150 g majonezu

  • 50 ml jogurtu naturalnego

  • Sos sałatkowy Do mizerii KNORR

  • Szczypiorek i rzodkiewka – do dekoracji


Sposób przygotowania:


Razem z dzieckiem pokrój szynkę, brzoskwinię i ogórka w kostkę. Dzieci mogą kroić warzywa plastikowymi sztućcami. Sałatę porwij na mniejsze kawałki – dzieci na pewno z przyjemnością zrobią to za Ciebie. Pomidorki i winogrona przekrój na pół. Kolejnym zadaniem dla dzieci będzie wyciagnięcie pestek z winogron. Z majonezu, jogurty i sosu do mizerii KNORR przygotuj dresing. Przekładaj sałatkę w dużym szklanym naczyniu warstwami np. szynka, brzoskwinia, ogórek, winogrona itp., tak aby powstała tęcza. Na końcu polej sałatkę dresingiem. Sałatkę dekoruj wąsami z szczypiorku i plastrami rzodkiewki.


 


 

Ĺšródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy