Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym – widowiskowy, orzeĹşwiający deser na zimno lub ciepło
Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeĹşwiający, syty i bardzo aromatyczny a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku. Deser, mimo że prosty w przygotowaniu, jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski – znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Przepis na Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:
5 kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka
0,5 litr soku jabłkowego
1 laska cynamonu
3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami czekolady Primavika
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym, dodać laskę cynamonu i gotować aż jabłka będą się rozlatywać a sok zredukuje się co najmniej o połowę. Jabłka zmiksować i mus wymieszać z masłem orzechowym jeszcze raz miksując. Przelać do filiżanek.
Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Następnie delikatnie przy pomocy łyżki nalewać czekoladę na deser aż pokryje cały wierzch. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
Przepis na Mus z jabłek z czekoladą to przepis – pilot akcji „Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką” przygotowany przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Piotr Kucharski – kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował serię autorskich przepisów kulinarnych. Wspólnie z Primaviką zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania i przekonuje, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne. Serię autorskich przepisów kulinarnych w ramach akcji przygotowała też Marta Dymek – autorka bloga kulinarnego jadlonomia.com, uznanego za najlepszy blog kulinarny 2013r. Przepisy Piotra Kucharskiego, Marty Dymek oraz innych blogerów zobaczyć można będzie od września na stronie: primavika.pl/konkurs Dodatkowo Piotr Kucharski zaprasza wszystkich miłośników kucharzenia, gotowania i pichcenia do wspólnej zabawy i udziału w konkursie kulinarnym. Aby wziąć udział w konkursie należy przyrządzić potrawę z dowolnym produktem Primaviki i zgłosić swój przepis razem ze zdjęciem swego kulinarnego dzieła na stronie primavika.pl/konkurs. Piotr Kucharski wspólnie z konkursowym jury wybierze najciekawsze przepisy. Do wygrania atrakcyjne nagrody. Konkurs trwa od 1 września do końca br. Zapraszamy !
primavika.pl