Ferie zimowe są dla dzieci porą wytchnienia od szkolnych obowiązków i czasem radosnej zimowej zabawy. Czasem jednak nawet takie atrakcje, jak sanki czy łyżwy mogą się znudzić lub pogoda za oknem nie nastraja do wyjścia na zewnątrz. Warto wtedy zachęcić dzieci do spróbowania swych sił w kuchni – wspólnie z rodzicami lub zupełnie samodzielnie. Wyśmienite i proste w przygotowaniu desery z lodami Algida Śmietankowa Trio na pewno sprawią nam i naszym pociechom wiele radości.Â
Długie zimowe popołudnia i wieczory spędzane z w domu są dla dzieci świetną okazją do wspólnej zabawy w gronie rodzinnym lub spotkań w gronie rówieśników. Doskonałym pomysłem jest uprzyjemnienie dzieciom tych chwil przez przyrządzenie pysznego, prostego i szybkiego deseru lodowego. Przygotujmy go wspólnie z dziećmi lub pozwólmy, aby zrobiły go same. Wspólne wykonanie ciekawego deseru lodowego może być też atrakcyjnym urozmaiceniem spotkań z kolegami i koleżankami. Lody doskonale sprawdzają się jako jeden z elementów deseru nie tylko latem, ale również w chłodniejszych porach roku.
Przygotowując zimowy podwieczorek warto dodać do ulubionych łakoci naszych dzieci lody Algida Śmietankowa Trio, które znakomicie komponują się z innymi przysmakami dla najmłodszych. Poniższe pomysły na zimowe desery z pewnością rozwiną kreatywność dzieci
i sprawią im wiele radości. Pamiętajmy, że zimowe desery z dodatkiem lodów można podawać nie tylko na talerzu, ale również w wafelku, dzięki czemu nasze pociechy mogą poczuć się jak
w prawdziwej lodziarni. A po lodowej zabawie warto z nowymi siłami wrócić na sanki!
Pływająca przygoda
Dla spragnionych przygód małych wielbicieli lodowych podróży, doskonałym pomysłem będzie przygotowanie deseru w kształcie statku.
Statek
Składniki:
- Algida Śmietankowa Trio Africana 1 opakowanie
- Wafle (duży kształt) 4szt
- Cukier puder 15 łyżeczek
- Woda 1 łyżeczka
- Rurki waflowe 4szt
- Listki mięty i dowolny sos deserowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o boku 12 i 6cm. Następnie zetnij boki z krótszego boku tak aby powstał szpic, czyli dziób statku. Wymieszaj wodę z cukrem pudrem tak aby powstał gęsty lukier. Połącz 3-4 warstwy wafli lukrem układając je jeden na drugim. Możesz nożem wyrównać boki wafli tak aby powstała podstawa statku. Teraz nałóż dużą kulkę lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Africana na środek „pokładu” statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami, tak aby wyglądały jak okna. Na „dziobie” nałóż mniejszą kulkę z lodów czekoladowych a na „rufie” z lodów kawowych z opakowanie Algida Śmietankowa Trio Rurki waflowe zetnij nożem pod lekkim kątem i włóż w lody śmietankowe oraz kawowe tworząc kominy statku.
Udekoruj listkami mięty i sosem deserowym.
Egzotyczne przyjemności
Dla miłośników nietypowych połączeń deserowych znakomitym wyborem będzie „Egzotyczny miś”.
Egzotyczny miśÂ
Składniki:
- Algida Śmietankowa Trio Tropicana 1 opakowanie
- Czekoladowe drażetki
- Kolorowe drażetki
- 2 pomarańcze
- Czekoladowe patyczki do posypki
- Orzechy nerkowca
- Kolorowe misie żelki
- Małe ciasteczka amaretki
Przygotowanie
Przed przygotowaniem deseru włóż talerz, na którym będziesz go podawać na godzinę do zamrażarki. Obierz pomarańczę ostrym nożem pozbywając się skórki i białej błonki. Następnie wytnij fileciki z samego miąższu. Z lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Tropicana zrób dużą kulkę i nałóż na środek talerza. Filecikami pomarańczy obłóż z jednej strony kulkę śmietankową. Z drugiej strony kulki lodowej włóż dwa ciasteczka amaretki tworząc uszy „misia”. Teraz nałóż na lody śmietankowe Algida czekoladowe drażetki tworząc oczy, potem jedną kolorową drażetkę, która będzie „nosem” i na końcu orzech nerkowca jako uśmiech Misia. Cały talerz udekoruj czekoladowymi patyczkami i żelowymi misiami.
Skrzydlaty przysmak
Dla zawsze radosnych poszukiwaczek lodowych smaków świetnym pomysłem będzie przygotowanie deseru „Motyl”.
Motyl
 Składniki
- Algida Śmietankowa Trio Neapolitana 1 opakowanie
- Gotowa polewa czekoladowa
- Wafle
- Drażetki owocowe najlepiej w kolorze niebieskim.
- Kolorowa posypka do dekoracji
 Przygotowanie
Z lodów Algida Śmietankowa Trio Neapolitana zrób trzy kulki. Umieść je jedna za drugą na środku talerza, który następnie włóż do zamrażalnika na 10 minut. Polewę czekoladową rozpuść zanurzając opakowanie w gorącej wodzie. Potem wytrzyj opakowanie do sucha i natnij małą dziurkę na samym rogu tak, aby móc rysować po talerzu cienkim strumieniem czekolady. Następnie narysuj polewą rozchodzące się dwa „czółki”, zaczynając od „głowy” motyla, czyli kulki lodów o smaku truskawkowym. Tuż pod czółkami umieść dwie niebieskie drażetki, które staną się oczami motylka. Z wafli wytnij cztery niewielkie trójkąty, które następnie połóż pomiędzy kulką waniliową a truskawkową po obu stronach motyla tak, aby powstały skrzydła. Cały deser udekoruj kolorową posypką i natychmiast podawaj.
Lodowa radość
Dla wielbicieli lodowych figli idealną propozycją będzie przygotowanie deseru „Klaun”.
Klaun
Składniki
- Algida Śmietankowa Trio Neapolitana1 opakowanie
- Gotowa polewa czekoladowa
- Wafle
- Drażetki czekoladowe
- Kolorowa posypka do dekoracji.
Przygotowanie
Rozpuść czekoladową polewę zanurzając opakowanie w gorącej wodzie. Następnie wytrzyj opakowanie do sucha i natnij małą dziurkę na samym rogu, tak aby móc rysować po talerzu cienkim strumieniem czekolady. Potem narysuj na talerzu za pomocą polewy czekoladowej zarys twarzy klauna oraz czapkę i uśmiech. Możesz wcześniej poćwiczyć rysowanie na innych talerzach. Gdy zarys twarzy będzie gotowy, na środku nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych
z opakowania Algida Śmietankowa Trio, która będzie nosem klauna. Następnie z dwóch mniejszych kulek lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Neapolitana zrób oczy. Na każde nałóż jedną drażetkę czekoladową. Poniżej nosa i uśmiechu nałóż kulkę lodów
o smaku czekoladowym. W boki kulki wetknij dwa wycięte trójkąty z wafli tak, aby powstała „muszka” od garnituru. Gotowy deser w postaci klauna podawaj udekorowany kolorową posypką.
Â
Podniebne przyjemności
Dla miłośników lodów z najwyższych poziomów przyjemności, idealnym pomysłem będzie przygotowanie deseru w kształcie „balonu”.
Balon
Składniki
- Algida Śmietankowa Trio Tropicana 1 opakowanie
- Wafel
- Paluszki bez soli
- Gwiazdki – kolorowa posypka
Przygotowanie
Nałóż po dwie kulki lodów z opakowania Algida Śmietankowa Trio. W kolejności brzoskwinia, ananas, śmietanka i powtórz kolejność *. Lody nałóż w takiej formie, aby utworzyły półokrągły zarys „Balonu” na szczycie talerza. Teraz między kulkami lodowymi poukładaj paluszki jako „linki” do balonowego kosza. Z wafla wytnij prostokąt. Połóż go na dole talerza tak, aby połączył się z „linkami” z paluszków. Następnie udekoruj „Balon” kolorową posypką. Deser możesz podawać z ulubionym sokiem owocowym. * – porcja dla minimum 2 osób
Â
< 232035" >