Napoje

Obniżenie nastroju jesienią i zimą nie jest problemem!

Obniżenie nastroju jesienią i zimą nie jest problemem!
Smaki i zapachy w walce z jesiennym przygnębieniem Zbliżająca się jesień to dla większości z nas trudny czas powakacyjnego powrotu do normalnego życia. Funkcjonowania nie

Smaki i zapachy w walce z jesiennym przygnębieniem

Zbliżająca się jesień to dla większości z nas trudny czas powakacyjnego powrotu do normalnego życia. Funkcjonowania nie ułatwiają coraz krótsze dni, pochmurne niebo i spadek temperatur. Objawy jesiennej melancholii możemy jednak łagodzić pachnącymi przysmakami.
Obniżenie nastroju jesienią i zimą jest problemem na tyle poważnym, że zostało sklasyfikowane jako odrębna jednostka chorobowa. W ciężkich przypadkach, występujących na dalekiej północy, gdzie w najzimniejszych porach roku dociera wyjątkowo mało słońca, „sezonowe zaburzenia afektywne” leczy się światłoterapią i środkami farmakologicznymi. W lżejszych przypadkach, remedium na jesienne złe samopoczucie i nie najlepszy humor mogą być drobne codzienne przyjemności. Dobrą metodą walki z jesienna chandrą jest na przykład delektowanie się poprawiającymi nastrój smakołykami.

Miodowy zastrzyk energii
Starożytne cywilizacje słusznie uważały miód za cudowne lekarstwo dla ciała i duszy. Ze względu na znaczącą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych oraz minerałów, związków azotowych, witamin i innych substancji czynnych, jest on idealnym środkiem wspomagającym osoby wyczerpane długotrwałym wysiłkiem fizycznym i umysłowym. Jesienią, gdy popadamy w stan osłabienia, taki zastrzyk energii przyda się każdemu. Poza tym, zawarta w miodzie acetylocholina poprawia krążenie, wpływając pozytywnie na koncentrację i procesy intelektualne.
Płynnym złotem z pasieki możemy zastąpić cukier – zarówno w deserach, jak i napojach. Będzie świetnie smakować z wodą i cytryną, mlekiem oraz kakao, herbatą czy kawą. – Jeśli chcemy skumulować pozytywny wpływ miodu, mleka i kawy, warto przygotować łączące te składniki cappuccino. Przed spienieniem wystarczy dodać do mleka łyżeczkę miodu – radzi Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. Poza smakiem pszczelego rarytasu, warto wspomnieć o mocy jego zapachu. W tradycji ludowej aromat miodu uznawano za symbol zdrowia i miłości. Jest też po prostu przyjemny – zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z wonią cytryny, wanilii, kawy czy czekolady.

READ  Sok funkcyjny na poprawę koncentracji

Czekoladowy zawrót głowy
Kolejnym produktem wartym dodania do jesiennej diety jest gorzka czekolada. Zawiera takie składniki, jak magnez, żelazo i potas. Niewiele osób wie, że stanowi również Ĺşródło tryptofanu – substancji przekształcanej w organizmie w zwaną „hormonem szczęścia” serotoninę. Jej wysoki poziom zapobiega depresji i zmęczeniu. Ma również znaczenie dla naturalnego regulowania snu i apetytu. Z przetworem ziaren kakaowca nie należy jednak przesadzać. Najlepiej raz dziennie zaserwować sobie dwie kostki gorzkiej czekolady. W połączeniu z kawą, wyeliminuje ospałość, poprawi nasze samopoczucie oraz zwiększy gotowość do działania.

Kofeinowe pobudzenie
Jest wiele powodów, dla których warto sięgnąć jesienią po kawę. Jak wynika z przeprowadzonych przez SMG/KRC badań, 47% Polaków walczy z jej pomocą z charakterystyczną dla tej pory roku melancholią i apatią. Dzięki zawartej w małej czarnej kofeinie, napój zwiększa sprawność myślenia, poprawia krążenie i wykazuje działanie znieczulające. Warto podkreślić, że zalecana maksymalna dawka dobowego spożycia kofeiny to 500 mg. Możemy więc swobodnie wypić każdego dnia 3- 4 filiżanki kawy. Duże znaczenie dla naszego samopoczucia ma także jej wyjątkowy aromat. Dowiedziono naukowo, że obniża on poziom stresu wynikającego z niedoboru snu. Zapach małej czarnej jest przy tym bardzo przyjemny. Co więcej, wybierając na sklepowej półce odpowiednie produkty, możemy dopasować jej bukiet do naszych preferencji. – Dzięki kontroli pochodzenia i gatunku kawy, sposobu jej palenia i procesu przygotowania, możemy uzyskać mieszankę, w której na pierwszy plan wyjdą określone nuty aromatyczne – mówi Joanna Sobyra. – Mocne palenie ziaren nadaje naparowi słodkiego, czekoladowego lub karmelowego posmaku i zapachu. Z kolei krótkie (tzw. jasne) palenie sprawia, że napój zyskuje bardziej orzeĹşwiający aromat. Przykładem mieszanek, w których można wyczuć nuty czekolady, miodu i owoców są kawy z linii Le Origini: Peru, Brasil i Costa Rica – dodaje ekspert Segafredo Zanetti Poland.

READ  Przepis na chłodzacy waniliowy szejk zbożowy

Kawa stawia nas na nogi, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację i usprawnia procesy intelektualne. Dzięki spożyciu małej czarnej, łatwiej poradzić sobie z jesienną melancholią. Wystarczy powąchać napój, by odczuć jego pozytywny wpływ. Warto eksperymentować z różnymi aromatami, by wyeliminować jesienną nudę i zmniejszyć poziom stresu wynikający ze zmęczenia organizmu.

fot.freestock-001-2014-09-24 _ 12_32_26-80

fot.Segafredo_Zanetti-002-2014-09-24 _ 12_32_26-80

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy