Ogórki to rzecz smaczna i zarazem bardzo zdrowa. Można jeść je niemal do woli. Można jeść je na surowo lub ukisić na zimę.
Kiszone ogórki mogą różnić się od siebie smakiem, w zależności od tego, co do nich dodamy. Ogórki można także marynować w occie. Jednak w Polsce, raczej bez tej żabki.
Polacy nie są przekonani do żywych stworzeń w zalewie, nawet jeśli pływają one, czy nawet już ich duchy, pośród zdrowych warzyw, które tak lubimy i staramy się spożywać jak najczęściej.
A oto przepis na pyszne, kiszone ogórki. Niestety, bez żaby. Jednak smakują na pewno równie dobrze.
Składniki:
– ogórki jędrne i nie gorzkie,
– chrzan (zamiast może być cebula; też się sprawdza),
– koper,
– czosnek,
– gorczyca,
– kolendra.
Jak przygotować?
Zalewa: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżeczka cukry. Ogórki zalewa się na gorąco i od razu zamyka w słoikach. Smacznego.
hastagi na stronie:
#ogĂłrki kiszone wĹaĹciwoĹci #ogĂłrki kiszone #ogĂłrek kiszony #ogĂłrek kiszony wĹaĹciwoĹci #kiszone ogĂłrki wĹaĹciwoĹci #ogĂłrki kiszone zdrowie #ogorki kiszone #woda z ogĂłrkĂłw kiszonych wĹaĹciwoĹci #kiszone ogĂłrki #ogorek kiszony