Żywność

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów
Warszawa, 1 grudnia 2014 r. Panie i Panowie, Oliwkę podano! Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda

Warszawa, 1 grudnia 2014 r.

Panie i Panowie, Oliwkę podano!
Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie,
urodę i młodość.

Czy wiesz, że…
90% oliwek konsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące
z Hiszpanii. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków – spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!

Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków
i obietnica zmysłowych doznań. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane – zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!

Oliwki to zdrowie, uroda i młodość!
Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedĹş. To również genialne Ĺşródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli.
A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w 100 g!
Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków – aż 600 kcal!
Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami
środowiska zewnętrznego.

Hiszpańskie oliwki to także długowieczność. Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną „pigułką młodości”! Długie życie ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających
się oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako jedyna
na świecie została wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

READ  Cold brew. Herbata, na którą warto poczekać

Hiszpańskie oliwki to smakowity przepis na zdrowie, młodość i urodę!
Warto je podawać każdego dnia inaczej!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy