Wiadomości Branżowe

Opolskie zakręcone na punkcie świderków!

Najnowsze badania wykazały, że 52,5% mieszkańców województwa opolskiego wybierając makaron, sięga po… świderki! Na dalszych miejscach znalazły się nitki oraz klasyczna forma spaghetti, na które decyduje się odpowiednio 24,4% i 6,1% badanych.Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców

Najnowsze badania wykazały, że 52,5% mieszkańców województwa opolskiego wybierając makaron, sięga po… świderki! Na dalszych miejscach znalazły się nitki oraz klasyczna forma spaghetti, na które decyduje się odpowiednio 24,4% i 6,1% badanych.

Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa opolskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców południowej Polski. Przeszło 30% badanych przynajmniej raz w tygodniu sięga po makaron, zaś kolejne 46,3% robi to częściej niż raz na 7 dni!

Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa opolskiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem  łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała 1/3 mieszkańców południowej Polski. 24,8% badanych wskazało także sosy na bazie pomidorów, bez których nie wyobrażają sobie dania z makaronem.

Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do gustu mieszkańcom województwa opolskiego. Region ten ceni sobie pożywne posiłki na bazie makaronu połączonego z sosem – taką odpowiedĹş dało 26,6% pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła opolskie podniebienia jest makaron jako dodatek do dania mięsnego. Biorąc pod uwagę zdecydowanie mięsne preferencje kulinarne mieszkańców południowej Polski, można się domyślić, czemu mniejszą popularnością cieszy się na tym terenie spaghetti (11,6%).

– Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobiną fantazji i chęci, każdy jest w stanie przygotować wyjątkowy obiad. – mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, związany z marką Lubella. – Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju świadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w pośpiechu na mieście. Dlatego też zachęcam do wypróbowania moich przepisów z użyciem makaronów Lubelli!

READ  Samsung rozszerza linię GALAXY Tab3 o GALAXY Tab3 Lite (7")

 

*****

 

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.
 

Świderki z drobiowymi pulpecikami i sosem ze świeżych pomidorów

 

Produkty na 4 porcje:

  • Lubella Pełne Ziarno Świdry (1 opakowanie)
  • Mięso mielone drobiowe (400g)
  • Jaja (2 szt.)
  • Cebula (2 szt.)
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Suszone oregano (2 łyżeczki)
  • Bułka tarta (3 łyżki)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Pomidory (4 szt.)
  • Śmietanka 30% (200 ml)
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente.
  2. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dosypujemy szczyptę oregano, sól, pieprz oraz dodajemy jaja i garść startego parmezanu. Mieszamy dokładnie aż masa zacznie się kleić. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
  3. Drugą cebulę siekamy grubiej, a pozostały czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na olej na patelnię. Obsmażamy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, szczyptę oregano, szczyptę soli i śmietankę. Dodajemy pulpeciki i dusimy razem, aż pulpeciki dojdą w środku.
  4. Układamy pulpeciki z sosem na talerzu obok makaronu i posypujemy natką pietruszki.

– Gwarantuję, że jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny – Piotr Ceranowicz

Ĺšródło inni Klienci. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy