Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Składniki:
ďą 1 opakowanie ciasta francuskiego
ďą 1 serek naturalny do smarowania
ďą 2 łyżeczki tymianku
ďą 2 łyżki miodu płynnego
Mus ze śliwek kalifornijskich:
ďą 200g śliwek kalifornijskich
ďą sok z dużej cytryny
ďą 8 łyżek wody
Przygotowanie:
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak âspiralkę”. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.
16 paluchów
Czas przygotowania:
30 minut