Kaufland Pandemia Przepisy kulinarne

Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów

Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów
Pandemia wpłynęła na wiele istotnych aspektów naszego życia, również tych związanych z codzienną dietą. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków w czasie społecznej izolacji zmieniło swoje nawyki żywieniowe . Wielu ankietowanych deklarowało częstsze przygotowywanie posiłków od podstaw, większą regularność jedzenia, a przede wszystkim pozytywne nastawienie do kuchennych

Wrocław, 23.04.2021 r.
Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów

Pandemia wpłynęła na wiele istotnych aspektów naszego życia, również tych związanych z codzienną dietą. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków w czasie społecznej izolacji zmieniło swoje nawyki żywieniowe . Wielu ankietowanych deklarowało częstsze przygotowywanie posiłków od podstaw, większą regularność jedzenia, a przede wszystkim pozytywne nastawienie do kuchennych eksperymentów.

W kuchni ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Ogromna różnorodność dostępnych na rynku produktów pozwala tworzyć nieznane dotąd połączenia smaków, a kolejne kulinarne inspiracje aż się proszą, aby je wypróbować. Najczęściej szukamy ich w mediach społecznościowych oraz telewizji, przyglądając się gotującym kucharzom-influencerom, szczególnie podczas lockdownu. Wskazują na to badania mówiące, że w czasie pandemii o ponad 54% zwiększyła się w mediach konsumpcja treści o tematyce kulinarnej w odniesieniu do okresu sprzed jej wybuchu .

Gotowaliśmy więcej i częściej głównie po to, aby móc testować nowe potrawy, a źródłem wiedzy o aktualnych trendach było szerokie spektrum autorytetów kulinarnych, takich jak Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef inspirowała Polaków nie tylko poprzez media własne, ale także w ramach występów w programach telewizyjnych czy współpracę z siecią Kaufland. Już 25 kwietnia pojawi się w również Dzień Dobry TVN, gdzie przyrządzi nietypowe, ale dziecinnie proste dania BBQ. Skorzysta przy tym z produktów marki własnej Kaufland K-Bio. Podczas wizyty zaserwuje prowadzącym grillowane żeberka w glazurze barbecue, kurczaka w mleku kokosowym z pastą curry, a także hummus z grillowanymi szparagami i salsą pomidorową. Autorka receptur zapewnia, że każdy poradzi sobie z samodzielnym przygotowaniem jej dań. Zachęca przy tym, aby już dziś skorzystać z jej przepisu na jedną z potraw, którą sama przygotuje na antenie TVN.

Przepis na glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej

Żeberka
• Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
• Ok. 40 g posiekanych orzechów ziemnych
Sucha marynata
• 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
• 1 łyżeczka pieprzu cayenne
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżeczka imbiru
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
Glazura
• 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
• 1 łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
• pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
• 2 łyżki octu winnego K-Classic
• 1 posiekana papryczki chili

Tęczowy colesław:
• ½ młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
• 2 liście radicchio
• 1 marchew
• ½ czerwonej papryki
• 1 dymka (zielona i biała część)
• 1 papryczka chili
• ½ pęczku kolendry
• 2 łyżki oliwy K-Bio
• 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
• 1 łyżka sezamu K-Bio
• Sok i skórka otarta z ½ limonki
• Sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.
Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.

Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.

Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.

INFORMACJA O KAUFLAND
Kaufland to odnosząca sukcesy międzynarodowa sieć sklepów oferująca artykuły spożywcze oraz produkty codziennego użytku. W całej Europie Kaufland posiada ponad 1300 sklepów i zatrudnia ok. 132 000 pracowników. W Polsce sieć posiada aktualnie 227 marketów i zatrudnia ok. 16 000 pracowników.
Asortyment sklepów Kaufland liczy kilkanaście tysięcy produktów. Sieć koncentruje się przede wszystkim na ofercie produktów świeżych – owoców i warzyw, produktów mlecznych, a także mięsa, wędlin, serów i ryb.
Kaufland realizuje swoją misję w oparciu o cztery fundamentalne wartości, którymi są: jakość, wybór, cena
i prostota. Jako firma odpowiedzialna społecznie, w ramach strategii CSR pn. „Zróbmy to razem”, Kaufland podejmuje oraz wspiera szereg działań mających na celu m.in. promowanie zdrowego odżywiania, wsparcie polskich producentów jak również szerzenie proekologicznych rozwiązań.

READ  Terapeutyczny zapach świeżego ciasta i przepis na najprostsze na świecie ciasteczka owsiane

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy