Letnie orzeĹşwienie – Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym
Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady byÅ‚y lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie wymagaÅ‚o dużo czasu. Najlepsze sÄ… dania owocowe lub warzywne, które dodajÄ… energii, a jednoczeÅ›nie nie sÄ… bombÄ… kalorycznÄ…. Na letnie obiady, kolacje, a także podwieczorki idealnym daniem bÄ™dÄ… pierogi z owocami, zwÅ‚aszcza jeÅ›li podamy je okraszone mrożonym musem. SÅ‚odkie, ale jednoczeÅ›nie orzeĹşwiajÄ…ce, stanowiÄ… Å›wietnÄ… propozycjÄ™ dla dzieci i dorosÅ‚ych – szczególnie podczas upałów, gdy nasz apetyt nieco siÄ™ zmniejsza przez wysokie temperatury.
Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym:
Składniki:
*1 opakowanie Pierogów z serem i truskawkami Jawo,
*600 g świeżych lub mrożonych truskawek,
*cukier do smaku,
*dwa liście melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować cukrem na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Pierogi ugotować: wrzucić zamrożony produkt na 3 litry posolonego wrzątku i nie przerywając wrzenia gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowane pierogi podawać polane musem owocowym i przybrane liśćmi melisy. Mus można dowolnie modyfikować. Równie smaczny i zdrowy będzie mus z jagód lub malin, a jeśli wolimy intensywne smaki, możemy przyrządzić orzeĹşwiające puree z kiwi lub brzoskwiń. Smacznego! www.jawo.pl