Żywność

Pierwsze jesienne chłody. Postaw na rozgrzewające przyprawy i pełnowartościowe bakalie

Informacja prasowa Warszawa, 26 września 2018 Jesień to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte

Informacja prasowa
Warszawa, 26 września 2018
Jesień to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć złego samopoczucia lub przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas jesiennych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.
Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą naszemu organizmowi siły i energii oraz niezbędnych i potrzebnych składników odżywczych. Dlatego w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć dużej ilości przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii: orzechów, suszonych śliwek, czy moreli, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych w tym czasie witamin i składników odżywczych.
Idealna zupa dyniowa
Tradycyjna zupa dyniowa, może zostać przełamana odrobiną słodkości, której nadadzą jej bakalie: suszone śliwki i morele. Dodatkowo szczypta chilli i garść orzechów pinii sprawią, że zupa nabierze rozgrzewającego charakteru i do smaku dodamy odrobinę chrupkości.
Składniki:
– 1 duża dynia (ok. 2 kg)
– 0,5 kg ziemniaków
– 2 duże marchewki
– 2 cebule
– 250 ml mleczka kokosowego
– 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
– 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
– 75 g Orzechów Pinii Bakalland
– Mały kawałek kłącza imbiru
– Sól i pieprz do smaku
– Szczypta chili
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.
Rozgrzewający Noon Chai z Kaszmiru
Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.
Składniki:
– 3 szklanki wody
– 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– kilka pokruszonych ziaren kardamonu
– 1 laska cynamonu
– 4 gwiazdki anyżu
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru
– 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
– 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland

READ  Zupy w klimacie orientu

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy