Włochy to państwo słynące z różnorodnej, bogatej kuchni oraz aromatycznych i jedynych w swoim rodzaju win. To jedno z najstarszych miejsc uprawy winorośli, a także przodujący producent win na świecie. Wspaniała Sycylia, słoneczna Toskania, czy może tajemniczy Piemont? Każdy z regionów kusi miejscowymi specjałami. Który uwiedzie nas smakiem lokalnego wina?
A wszystko zaczęło się naâŚ.
Sycylii, to właśnie tutaj znajduje się najstarszy obszar produkcji wina we Włoszech. Słynna Marsala, która zyskała szczególne uznanie wśród europejczyków pochodzi właśnie z tego regionu. Używana jest najczęściej do deserów, przykładowo do tradycyjnego włoskiego deseru Zabaglione. Podawana jest również jako aperitif lub jako wino deserowe. Idealnie komponuje się z serami typu parmezan, gorgonzola i roquefort. Dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi, produkowane w tym regionie wina czerwone są bardzo ciężkie, o dużej zawartości alkoholu, powyżej 14%. Wina białe najczęściej są lekkie i kwaskowate, jednak nie jest to regułą, ponieważ takie wina jak Grillo, Chardonnay, czy Viognier są mocniej zbudowane i bardziej bogate. Idealnym daniem pasującym do win z tego regionu będzie makaron Chifferi Rigati w sosie Salmone Affumicato z łososiem i makaronem Malma. Lampka wina Nero dâAvola Shiraz idealnie dopełni taki posiłek.
W kierunku słonecznej ToskaniiâŚ
Jest to jeden z najpiękniejszych regionów Włoch, leżący na zboczach Apeninów. Czarująca Florencja może poszczycić się ponad 70Â 000 hektarami winnic. Jednym z najbardziej znanych i cenionych win toskańskich jest Chianti, produkowane na wzgórzach między Florencją i Sieną. Intensywnie czerwone, wytrawne, przypomina zapach fiołków. Bardzo często rozlewane jest do charakterystycznych pękatych butelek umieszczonych w plecionce, zwanych fiasco. Największe uznanie wśród sympatyków zdobyło Chianti Classico zdobione czarnym kogutem w logo. Najbardziej prestiżowym winem jest Brunello di Montalcino, którego winogrona są zbierane ręcznie, a następnie starzone w beczkach z dębu slawońskiego. Dojrzałość osiąga po 5-10 latach, a nadaje się do przechowywania nawet przez kilkadziesiąt lat. Podróżując po słonecznej Toskanii wdajmy się w mały flirt z lokalną kuchnią, która jest równie bogata jak tutejsze wina. Skosztujmy makaronu Penne allâamatriciana z panacettą, papryczką chilli, oliwkami, posypanym serem pecorino romano, który wspaniale uzupełni smak tutejszego wina.
Perła winiarstwa włoskiego
Tak nazywany jest Piemont, który słynie nie tylko z gigantycznego koncernu Fiata, ale również ze wspaniałych win. Historia winiarstwa w tym regionie sięga średniowiecza, kiedy to wino było przeznaczone do celów liturgicznych. Dopiero w póĹşniejszym czasie zaczęto wykorzystywać wino również w domach bogatych kupców, a z czasem również u mniej zamożnych mieszkańców. W tym regionie królują przede wszystkim wina ze szczepu Nebbiolo, uważane za jedną z najszlachetniejszych odmian. Posiadają bardzo charakterystyczny smak. Koneserzy win mawiają „eleganckie, ale trudne, nie dla każdego”, dlatego aby docenić smak, należy je w pełni poznać. To właśnie z tego szczepu powstaje wizytówka włoskich win – Barolo, charakteryzujące się ciemnorubinową barwą, bogatym bukietem, typowo wytrawne. Jego „damskim” odpowiednikiem jest barbaresco, które jest nieco lżejsze. Jeśli mamy ochotę wnieść odrobinę słodyczy do naszego życia, koniecznie skosztujmy musującego wina Asti, które będzie dobrym kompanem do deserów. Pamiętajmy jednak, aby deser nie był słodszy od wina – idealnym połączeniem będzie cytrusowy sorbet wraz z lampką wina skosztowany w towarzystwie bliskich.
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per lâamore della pasta!
Â
***
Â
Makaron Chifferi Rigati w sosie Salmone Affumicato
Â
Składniki
- 200 g makaronu Malma Chifferi Rigati
- 100 g wędzonego łososia
- Pół cebuli szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka białego wina
- 2 łyżeczki kaparów
- Pół szklanki śmietany
- Natka pietruszki
- Kilka listków czerwonej cykorii
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i smażymy na maśle, następnie dodajemy łososia i smażymy około minutę, aż stanie się lekko biały. Polewamy łyżeczką białego wina, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, kapary i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron.
Na koniec posypujemy natką pietruszki, listkami czerwonej cykorii i podajemy.
Â
Penne all’amatriciana
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Penne
- Pół puszki pomidorów
- 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
- 50 g pancetty
- Oliwa z oliwek
- 25 g natka pietruszki
- 25 g pecorino romano
- Sól, pieprz, cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy się zarumieni dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę oraz połowę tartego sera pecorino.
Mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy serem.
dostarczył infoWire.pl


