Kawa Napoje

Poranna kawa to dla dużo z nas dobry metoda na pobudzenie

Poranna kawa to dla dużo z nas dobry metoda na pobudzenie
„Mała czarna” dla zdolnych Do 2004 roku uznawana przez Światową Agencję Antydopingową jako środek zakazany, właśnie jest zwykle wykorzystywana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej

„Mała czarna” dla zdolnych

Do 2004 roku uznawana przez Światową Agencję Antydopingową jako środek zakazany, właśnie jest zwykle wykorzystywana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej mowa, jest uważana jako sam z najlepszych naturalnych specyfików pobudzających. Lub „mała czarna” równie szybko gdy na profesjonalistów wpływa na układy sportowców-amatorów?

Poranna filiżanka kawy to dla wielu spośród nas dobry metoda na pobudzenie oraz zwiększenie koncentracji. Blokując receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie senności i zmęczenia, stymuluje system do prac energii. Jak powstaje z najnowocześniejszych badań, stronie te, obok pozytywnego nacisku na pozycję intelektualną, znajdują zastosowanie ponadto w sukcesu pracy fizycznej. Zwiększenie przepływu krwi do mięśni i uczucia ma miejsce szczególnie w sukcesu wysiłku wytrzymałościowego. W jaki rób kofeina wpływa na kondycja naszego organizmu?

Naturalny doping
W sukcesu osób uprawiających sport regularnie, istotną rzeczą w sprawnym funkcjonowaniu gospodarki energetycznej organizmu jest mocne odbudowanie pomiędzy treningami zasobów glikogenu. Kofeina duzi w obecnej pozycji podwójną funkcję.

Powodując wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, wpływa na oszczędzanie glikogenu zawartego w mięśniach. Przyjmowana bezpośrednio przed podjęciem aktywności, zwiększa i poziom glukozy, z jakiej jest on syntezowany. – Kofeina dostarczana
w istot kawy wchłaniana jest mocno szybko. W sukcesu długotrwałej aktywności odczuwalne efekty uzyskamy, pijąc kawę ok. 15-20 minut przed treningiem. Przy krótszym wysiłku czas ten idzie wydłużeniu do 45 minut – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Powinniśmy zawsze pamiętać, że kupując dawkę kofeiny należy zadbać o regularne i dobre nawadnianie organizmu niwelujące skutki moczopędnego działania napoju – dodaje.

Skok adrenaliny na życzenie
Przyjęcie dawki ok. 5 mg kofeiny na kilogram masy ciała powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych i zwiększenie stężenia adrenaliny we natur. Stanowi to jedyne stanowisko w sukcesu pracy wymagających wysokiej mocy oraz wytrzymałości organizmu, takich jak maraton lub wyścig rowerowy. Kofeina, działając na system nerwowy, zwiększa również wydolność organizmu i motywację do dalszego wysiłku. W efekcie poprawia refleks i wyostrza koncentrację.

READ  17 marca i Kawowy toast w Dzień Św. Patryka

Kwalifikując się na włączenie kawy do diety przy jednoczesnej aktywności fizycznej, powinniśmy wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia. Dla organizmów osób borykających się z nadciśnieniem, połączenie kofeiny i zdrowego wysiłku może tworzyć za długie obciążenie.

Zakwasom mówimy stanowcze „nie!”
Zespół opóĹşnionego bólu mięśniowego, zwany popularnie „zakwasami” to jedno z najliczniejszych utrapień, z którym zmierzyć się muszą początkujący amatorzy sportu. To rzeczywiście nieprzyjemna bolesność, tłumaczona powstaniem mikrourazów w grupie włókien jest ważnym powodem, dla którego porzucamy treningi zaraz po paru dniach. Jak pokazują badacze z amerykańskiego University of Georgia, kofeina pomaga zaradzić także tego gatunku problemom. Odczuwalna bolesność mięśni u kobiet, którym przed wielkim wysiłkiem zaaplikowano tabletki z kofeiną, stanowiła o 46% mniejsza niż w sukcesu grupy kontrolnej. Efekt broni się blokowaniem adenozyny, odpowiedzialnej za aktywowanie receptorów bólu w odpowiedzi na mikrouszkodzenia. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy zażyć dawkę kofeiny zamkniętą w dwóch filiżankach espresso.

Aktywność + dieta = sukces
Mała czarna to również sam spośród najtańszych naturalnych składników wspomagających odchudzanie. – Osobom tworzącym swą wiosenną grę z kilogramami, obok regularnej aktywności fizycznej, polecane jest picie espresso. Pomaga ona osłabianie i zmniejsza ochotę na sięgnięcie po słodkie przekąski – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti. – Wartość odżywcza klasycznego espresso jest niewielka
– ok. 2 kcal na 100 ml, a zamknięta w nim kofeina wspomaga proces termogenezy. Tylko dzięki tym właściwościom kawy, pijący ją po posiłkach Włosi są mali i doskonali energii – dodaje. Powinniśmy jednak uważać, żeby nie zawyżać kaloryczności napoju poprzez dodawanie tłustego mleka czy słodkich dodatków, takich jak syropy smakowe, bita śmietana czy czekolada.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy