Półka górna, Å›rodkowa oraz dolna, do tego dodatkowe, boczne w drzwiach – budowÄ™ lodówki każdy zna. Czy wiemy jednak, jak odpowiednio rozmieÅ›cić w niej produkty, aby na dÅ‚użej zachowaÅ‚y Å›wieżość?
BaÅ‚agan w lodówce może być przyczynÄ… rodzinnej awantury. WedÅ‚ug badaÅ„ przeprowadzonych przez Kantar Media niewÅ‚aÅ›ciwe poukÅ‚adanie żywnoÅ›ci (a co za tym idzie – niemożność znalezienia poszukiwanego produktu w szafce lub lodówce) wiÄ™kszość z nas (66%) irytuje. Wiele osób (61%) uważa, że wstawianie pustych opakowaÅ„ lub kartonów z powrotem do lodówki lub szafki oraz niewyrzucanie przeterminowanych produktów do Å›mieci mogÄ… wywoÅ‚ać konflikt. Najbardziej drażliwi pod tym wzglÄ™dem okazali siÄ™ WÅ‚osi. Polacy zajÄ™li zaszczytne drugie miejsce.
Dlatego aby unikać kłótni, warto przestrzegać kilku zasad. „Każda półka różni siÄ™ temperaturÄ…. Na górnej panuje najniższa, dlatego dobrze kÅ‚aść tam kefiry, maÅ›lanki czy otwarte dżemy. Niżej można stawiać produkty, które już przygotowaliÅ›my i zamierzamy zjeść póĹşniej, np. zupÄ™ oraz wÄ™dliny i sery. Na dolnej półce powinno znaleĹşć siÄ™ jedzenie surowe, jak miÄ™sa i ryby” – mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina GleÅ„, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl. W szufladach należy z kolei trzymać owoce lub sery dÅ‚ugo dojrzewajÄ…ce, a w półkach bocznych – produkty z dÅ‚uższym terminem ważnoÅ›ci oraz jajka.
Ugotowane potrawy najlepiej zamykać w specjalnych pojemnikach lub owijać foliÄ… spożywczÄ… – zapobiegnie to mieszaniu siÄ™ zapachów. LodówkÄ™ trzeba czyÅ›cić przynajmniej raz na dwa tygodnie. W ten sposób przeciwdziaÅ‚amy rozwijaniu siÄ™ bakterii i pleÅ›ni. DziÄ™ki segregacji i wÅ‚aÅ›ciwemu przechowywaniu produktów zwiÄ™kszamy natomiast ich trwaÅ‚ość oraz wydÅ‚użamy termin przydatnoÅ›ci do spożycia.
dostarczył infoWire.pl
