Wiadomości Branżowe

PorzÄ…dek w lodówce – aby jedzenie siÄ™ nie psuÅ‚o

Półka górna, środkowa oraz dolna, do tego dodatkowe, boczne w drzwiach – budowę lodówki każdy zna. Czy wiemy jednak, jak odpowiednio rozmieścić w niej produkty, aby na dłużej zachowały świeżość?Bałagan w lodówce może być przyczyną rodzinnej awantury. Według badań przeprowadzonych przez Kantar Media niewłaściwe poukładanie żywności (a co za tym idzie – niemożność znalezienia poszukiwanego produktu w szafce lub lodówce) większość z nas (66%) irytuje. Wiele osób (61%) uważa, że wstawianie pustych opakowań lub kartonów z powrotem do lodówki lub szafki oraz niewyrzucanie przeterminowanych produktów do śmieci mogą wywołać konflikt. Najbardziej drażliwi pod tym względem okazali się Włosi. Polacy zajęli zaszczytne drugie miejsce.Dlatego aby unikać kłótni, warto przestrzegać kilku zasad. „Każda półka różni się temperaturą. Na górnej panuje najniższa, dlatego dobrze kłaść tam kefiry, maślanki czy otwarte dżemy. Niżej można stawiać produkty, które już przygotowaliśmy i zamierzamy zjeść później, np. zupę oraz

Półka górna, Å›rodkowa oraz dolna, do tego dodatkowe, boczne w drzwiach – budowÄ™ lodówki każdy zna. Czy wiemy jednak, jak odpowiednio rozmieÅ›cić w niej produkty, aby na dÅ‚użej zachowaÅ‚y Å›wieżość?

BaÅ‚agan w lodówce może być przyczynÄ… rodzinnej awantury. WedÅ‚ug badaÅ„ przeprowadzonych przez Kantar Media niewÅ‚aÅ›ciwe poukÅ‚adanie żywnoÅ›ci (a co za tym idzie – niemożność znalezienia poszukiwanego produktu w szafce lub lodówce) wiÄ™kszość z nas (66%) irytuje. Wiele osób (61%) uważa, że wstawianie pustych opakowaÅ„ lub kartonów z powrotem do lodówki lub szafki oraz niewyrzucanie przeterminowanych produktów do Å›mieci mogÄ… wywoÅ‚ać konflikt. Najbardziej drażliwi pod tym wzglÄ™dem okazali siÄ™ WÅ‚osi. Polacy zajÄ™li zaszczytne drugie miejsce.

Dlatego aby unikać kłótni, warto przestrzegać kilku zasad. „Każda półka różni siÄ™ temperaturÄ…. Na górnej panuje najniższa, dlatego dobrze kÅ‚aść tam kefiry, maÅ›lanki czy otwarte dżemy. Niżej można stawiać produkty, które już przygotowaliÅ›my i zamierzamy zjeść póĹşniej, np. zupÄ™ oraz wÄ™dliny i sery. Na dolnej półce powinno znaleĹşć siÄ™ jedzenie surowe, jak miÄ™sa i ryby” – mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina GleÅ„, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl. W szufladach należy z kolei trzymać owoce lub sery dÅ‚ugo dojrzewajÄ…ce, a w półkach bocznych – produkty z dÅ‚uższym terminem ważnoÅ›ci oraz jajka.

Ugotowane potrawy najlepiej zamykać w specjalnych pojemnikach lub owijać foliÄ… spożywczÄ… – zapobiegnie to mieszaniu siÄ™ zapachów. LodówkÄ™ trzeba czyÅ›cić przynajmniej raz na dwa tygodnie. W ten sposób przeciwdziaÅ‚amy rozwijaniu siÄ™ bakterii i pleÅ›ni. DziÄ™ki segregacji i wÅ‚aÅ›ciwemu przechowywaniu produktów zwiÄ™kszamy natomiast ich trwaÅ‚ość oraz wydÅ‚użamy termin przydatnoÅ›ci do spożycia.


dostarczył infoWire.pl

Ĺšródło infoWire.pl. Dostarczył
READ  Adam jedĹş! Å»yczenia dla MaÅ‚ysza od TEEKANNE i kibiców z caÅ‚ego Å›wiata

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy