Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.
Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.
Składniki:
ď§ 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
ď§ garść suszonych śliwek
ď§ garść owoców suszonej żurawiny
ď§ 1 duża cebula czerwona lub biała
ď§ kilka włoskich orzechów
ď§ świeżo mielony pieprz
ď§ 2 małe ziarenka ziela angielskiego
ď§ 2 małe goĹşdziki
ď§ 1 istek laurowy
ď§ 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki OlâVita
Przygotowanie
ď§ Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
ď§ Cebulę cieniutko pokroić
ď§ Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
ď§ Posiekać orzechy
ď§ Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moĹşdzierzu.
ď§ Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
ď§ Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl