Przepisy

Przepis na jesienne muffiny z suszoną żurawiną

Przepis na jesienne muffiny z suszoną żurawiną
Przepis na jesienne muffiny z suszoną żurawiną Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się

Przepis na jesienne muffiny z suszoną żurawiną

Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.

Czego potrzebujemy
 ok. 300 g mąki pszennej
 ok. 160 g cukru
 2 łyżek kakao
 ok. 75 g mlecznej czekolady
 ok 75 g gorzkiej czekolady
 szklanki suszonej żurawiny
 2 łyżeczek proszku do pieczenia
 ok. 80 g roztopionego masła
 dużego jajka
 3/4 szklanki mleka
 papieru do pieczenia

Jak przygotować ciasto?
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.

Jak upiec idealne muffinki?

Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).

Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.

24813462_l-001-2014-09-04 _ 21_00_40-80

8571004840. JN Papier do wypiekow 8m-002-2014-09-04 _ 21_00_40-80

READ  Przepis na słone ciasteczka z oliwkami

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy