Bielsko-Biała, dn. 4 grudnia 2014 r.
Kruche ciasteczka na święta!
Na święta najczęściej przygotowujemy okazałe tradycyjne ciasta – pierniki, makowce i serniki, które stanowią nieodłączny element wigilijnego stołu. Jeśli brak ci umiejętności lub czasu, a chcesz aktywnie włączyć się w kulinarne przygotowania, upiecz doskonałe kruche ciasteczka!
Fantazyjnie udekorowane ciastka kruche mogą stać się nietuzinkową ozdobą świątecznej choinki, albo własnoręcznie wykonanym słodkim prezentem dla najbliższych. To jedne z najprostszych domowych wypieków, od których warto zacząć kulinarną przygodę. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone składniki i dobry przepis, by zapewnić sobie kulinarny sukces. Warto podjąć wyzwanie!
Tajemnicą ciasta kruchego jest mocno schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Mąki musi być dwa razy więcej niż tłuszczu. Zatem, odważając na przykład 300 gramów mąki, przygotuj 150 gramów tłuszczu. W cieście kruchym doskonale sprawdza się pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna, taka jak Palma, ponieważ właśnie dzięki niej ciasto zyskuje kruchość i lekkość.
Składniki na ciasteczka należy posiekać nożem i szybko zagnieść, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde. Gotowe należy włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Potem trzeba już tylko rozwałkować ciasto, foremką lub szklanką wykroić dowolne kształty i⌠upiec ciasteczka na złoty kolor. Prawda, że to bardzo proste?
Kruche ciasteczka
Składniki:
15 dag margaryny Palma
30 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki śmietany
1 żółtko
ozdoby spożywcze np. lukier, owoce kandyzowane, dżem do przekładania, czekolada, cukier puder
dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj ze schłodzoną margaryną, dodaj cukier, sól, śmietanę, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wytnij kształty. Ciastka ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj według upodobania.
***
Palma Z.T. „Bielmar” to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się jako podstawa mas, kremów i polew. Obowiązkowy składnik świątecznych ciast i ciasteczek. Produkt dostępny w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.