Przepis na sos my??liwski z grzybami le??nymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Sos my??liwski z grzybami le??nymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Grzyby le??ne o??ywiaj? kuchni? i odmieniaj? j? nie do poznania. Z jednej strony dzi?ki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafi? uczyni? ze zwyk??ego posi??ku wyrafinowane, niecodzienne, niemal??e kr??lewskie danie, z drugiej natomiast w grzybach le??nych jest co?? familiarnego, co?? polskiego i swojskiego, co definiuje je jako jeden z nieodzownych sk??adnik??w naszej kuchni narodowej. Niezale??nie w jaki spos??b u??yte ?? jako g????wny sk??adnik zupy, dodatek do sosu czy nadzienia, podgrzybki, ma??laki czy kurki kr??lowa??y i b?d? kr??lowa? na polskich sto??ach. Zbierane podczas rodzinnych spacer??w po lesie, a nast?pnie dodawane do wsp??lnie gotowanych da?? smakuj? jeszcze lepiej. Ci, kt??rzy nie maj? mo??liwo??ci osobi??cie wybra? si? na grzybobranie, mog? na szcz???cie skorzysta? z dost?pnych w sklepach suszonych, mro??onych grzyb??w, kt??re, je??li s? naprawd? dobrej jako??ci, w niczym nie ust?puj? tym, zbieranym w??asnor?cznie.

Oto sprawdzony przepis na Sos my??liwski z grzybami le??nymi serwowany z pieczonymi ziemniakami – widowiskowe i powalaj?co smaczne danie, kt??re doskonale sprawdzi si? zar??wno w codziennym menu, a tak??e jako popisowa potrawa dla najbardziej wymagaj?cych go??ci. Kolejno??? sk??adnik??w podanych w nazwie potrawy nie jest przypadkowa ?? tak tak, to grzyby, a dok??adniej sos z nich przyrz?dzony, gra tu g????wn? rol?.

Sos My??liwski z Pieczonymi Ziemniakami

Sk??adniki dla 6 os??b:

? 250 g mieszanych ??wie??ych grzyb??w le??nych lub 250 g mro??onej mieszanki Grzyb??w le??nych Devaldano

? 150 g boczku

? 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej mo??e to by? bulion)

? 1 cebula

? 2 z?bki czosnku

? 2 og??rki kiszone

? 3 sto??owe ??y??ki przecieru pomidorowego

? 1 ??y??ka sto??owa ostrej musztardy

? s??l, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki umy?, bez obierania zawin?? w foli? aluminiow? i wstawi? do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Je??li przygotowujemy potraw? na ??onie natury, ziemniaki mo??na wrzuci? do ogniska. W obu przypadkach powinny si? piec oko??o 20 minut. W tym czasie na rozgrzan? patelni? wrzuci? pokrojony w kostk? boczek, do kt??rego po wytopieniu t??uszczu doda? nale??y posiekan? drobno cebul?. Gdy cebulka si? zeszkli, dorzuci? do niej grzyby, posoli? i dusi? do odparowania wi?kszej ilo??ci wody. Po tym czasie doda? pokrojone w kostk? og??rki oraz wino, doprawi? musztard?, koncentratem pomidorowym i dusi? do zg?stnienia sosu. Nast?pnie (po ok. 10 minutach) doda? s??l, pieprz, ewentualnie dwa z?bki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naci?? w po??owie, nadzia? sosem, a ca??o??? przystroi? listkami zielonej pietruszki.

Takie danie b?dzie idealnym rozgrzewaj?cym posi??kiem na rodzinnym pikniku lub wieczorze przy ognisku. Aromatyczny sos my??liwski ??wietnie komponuje si? tak??e z ry??em, makaronem, no i oczywi??cie ze wszelkimi rodzajami mi?s, szczeg??lnie z dziczyzn?. Relatywnie kr??tki czas przygotowania potrawy (ok. 30 minut), ??atwo??? przyrz?dzania oraz niepowtarzalny smak sprawiaj?, ??e danie to ma du??? szans? sta? si? specjalno??ci? niejednej pani (i pana) domu.

W serwisie Youtube dost?pny jest film instruktarzowy pokazuj?cy krok po kroku jak przygotowa? powy??sze danie. Serdecznie zapraszamy do skorzystania zar??wno z przepisu, jak i z video instrukcji

www.devaldano.pl

hastagi na stronie:

#sos myśliwski magdy gessler #sos myśliwski magdy gessler

Authors
Top