Sos my??liwski z grzybami le??nymi serwowany z pieczonymi ziemniakami
Grzyby le??ne o??ywiajÄ? kuchniÄ? i odmieniajÄ? jÄ? nie do poznania. Z jednej strony dziÄ?ki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafiÄ? uczyniÄ? ze zwyk??ego posi??ku wyrafinowane, niecodzienne, niemal??e kr??lewskie danie, z drugiej natomiast w grzybach le??nych jest co?? familiarnego, co?? polskiego i swojskiego, co definiuje je jako jeden z nieodzownych sk??adnik??w naszej kuchni narodowej. Niezale??nie w jaki spos??b u??yte â?? jako g????wny sk??adnik zupy, dodatek do sosu czy nadzienia, podgrzybki, ma??laki czy kurki kr??lowa??y i bÄ?dÄ? kr??lowaÄ? na polskich sto??ach. Zbierane podczas rodzinnych spacer??w po lesie, a nastÄ?pnie dodawane do wsp??lnie gotowanych da?? smakujÄ? jeszcze lepiej. Ci, kt??rzy nie majÄ? mo??liwo??ci osobi??cie wybraÄ? siÄ? na grzybobranie, mogÄ? na szczÄ???cie skorzystaÄ? z dostÄ?pnych w sklepach suszonych, mro??onych grzyb??w, kt??re, je??li sÄ? naprawdÄ? dobrej jako??ci, w niczym nie ustÄ?pujÄ? tym, zbieranym w??asnorÄ?cznie.
Oto sprawdzony przepis na Sos my??liwski z grzybami le??nymi serwowany z pieczonymi ziemniakami – widowiskowe i powalajÄ?co smaczne danie, kt??re doskonale sprawdzi siÄ? zar??wno w codziennym menu, a tak??e jako popisowa potrawa dla najbardziej wymagajÄ?cych go??ci. Kolejno??Ä? sk??adnik??w podanych w nazwie potrawy nie jest przypadkowa â?? tak tak, to grzyby, a dok??adniej sos z nich przyrzÄ?dzony, gra tu g????wnÄ? rolÄ?.
Sos My??liwski z Pieczonymi Ziemniakami
Sk??adniki dla 6 os??b:
Â? 250 g mieszanych ??wie??ych grzyb??w le??nych lub 250 g mro??onej mieszanki Grzyb??w le??nych Devaldano
Â? 150 g boczku
Â? 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej mo??e to byÄ? bulion)
Â? 1 cebula
Â? 2 zÄ?bki czosnku
Â? 2 og??rki kiszone
Â? 3 sto??owe ??y??ki przecieru pomidorowego
Â? 1 ??y??ka sto??owa ostrej musztardy
Â? s??l, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki umyÄ?, bez obierania zawinÄ?Ä? w foliÄ? aluminiowÄ? i wstawiÄ? do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Je??li przygotowujemy potrawÄ? na ??onie natury, ziemniaki mo??na wrzuciÄ? do ogniska. W obu przypadkach powinny siÄ? piec oko??o 20 minut. W tym czasie na rozgrzanÄ? patelniÄ? wrzuciÄ? pokrojony w kostkÄ? boczek, do kt??rego po wytopieniu t??uszczu dodaÄ? nale??y posiekanÄ? drobno cebulÄ?. Gdy cebulka siÄ? zeszkli, dorzuciÄ? do niej grzyby, posoliÄ? i dusiÄ? do odparowania wiÄ?kszej ilo??ci wody. Po tym czasie dodaÄ? pokrojone w kostkÄ? og??rki oraz wino, doprawiÄ? musztardÄ?, koncentratem pomidorowym i dusiÄ? do zgÄ?stnienia sosu. NastÄ?pnie (po ok. 10 minutach) dodaÄ? s??l, pieprz, ewentualnie dwa zÄ?bki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciÄ?Ä? w po??owie, nadziaÄ? sosem, a ca??o??Ä? przystroiÄ? listkami zielonej pietruszki.
Takie danie bÄ?dzie idealnym rozgrzewajÄ?cym posi??kiem na rodzinnym pikniku lub wieczorze przy ognisku. Aromatyczny sos my??liwski ??wietnie komponuje siÄ? tak??e z ry??em, makaronem, no i oczywi??cie ze wszelkimi rodzajami miÄ?s, szczeg??lnie z dziczyznÄ?. Relatywnie kr??tki czas przygotowania potrawy (ok. 30 minut), ??atwo??Ä? przyrzÄ?dzania oraz niepowtarzalny smak sprawiajÄ?, ??e danie to ma du??Ä? szansÄ? staÄ? siÄ? specjalno??ciÄ? niejednej pani (i pana) domu.
W serwisie Youtube dostÄ?pny jest film instruktarzowy pokazujÄ?cy krok po kroku jak przygotowaÄ? powy??sze danie. Serdecznie zapraszamy do skorzystania zar??wno z przepisu, jak i z video instrukcji
www.devaldano.pl
hastagi na stronie:
#sos myśliwski magdy gessler #sos myśliwski magdy gessler