Widowiskowe przekąski na święta i na karnawał – Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami
Wytrawne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione hummusem i warzywami, to niebanalna propozycja na przekąskę, która ma szansę stać się hitem tegorocznego Sylwestra i karnawału! Tartaletki doskonale sprawdzą się także podczas świątecznych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Są oryginalne, apetyczne, smaczne i w całości wpisane w filozofię finger food, do tego doskonale się prezentują i z pewnością przykują uwagę oraz podbiją podniebienia nawet wybrednych smakoszy. Wykorzystany w przepisie hummus należący do najpopularniejszych arabskich przekąsek, świetnie komponuje się z ciastem i warzywami – to właśnie on nadaje daniu niepowtarzalnej nuty smakowej i dba o właściwą konsystencję. Hummus, jest u nas coraz bardziej popularny i choć jeszcze nie okupuje pierwszych miejsc kulinarnych list przebojów, z pewnością predyspozycje ku temu posiada silne, przede wszystkim z uwagi na szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań i swój niepowtarzalny smak.
Potrzebne składniki:
– 200g mąki pszennej
– 120g schłodzonego masła
– 1 małe jajko
– 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
– 1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki pestek słonecznika
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Jak przygotować:
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ÂşC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni. Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku. Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem. Gotowe!
* Przepis na Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami to kolejna odsłona akcji „Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”, przygotowany przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Piotr Kucharski – kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował serię autorskich przepisów kulinarnych. Wspólnie z Primaviką zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania i przekonuje, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne. Serię autorskich przepisów kulinarnych w ramach akcji przygotowała też Marta Dymek – autorka bloga kulinarnego jadlonomia.com, uznanego za najlepszy blog kulinarny 2013r. Przepisy Piotra Kucharskiego, Marty Dymek oraz innych blogerów zobaczyć można będzie od września na stronie: primavika.pl/konkurs Dodatkowo Piotr Kucharski zaprasza wszystkich miłośników kucharzenia, gotowania i pichcenia do wspólnej zabawy i udziału w konkursie kulinarnym. Aby wziąć udział w konkursie należy przyrządzić potrawę z dowolnym produktem Primaviki i zgłosić swój przepis razem ze zdjęciem swego kulinarnego dzieła na stronie primavika.pl/konkurs. Piotr Kucharski wspólnie z konkursowym jury wybierze najciekawsze przepisy. Do wygrania atrakcyjne nagrody. Konkurs trwa od 1 września do końca br. Zapraszamy !
www.primavika.pl
przepis, zdjęcie, materiały tekstowe Primavika