Informacja prasowa
Warszawa, 26 marca 2015
Wielkanoc w bakaliowych smakach – PRZEPISY
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
– 500 g wątróbki wieprzowej
– 4 nieduże marchewki
– 3 pietruszki
– 3 łodygi selera naciowego
– 3 jajka
– 2 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
– 150 g żurawiny suszonej Bakalland
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 4 ziarna jałowca
– 2 liście laurowe
– przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, czosnek
Przygotowanie:
1. Umyte mięso i wątróbkę kroimy na kawałki i gotujemy z warzywami oraz liśćmi laurowymi, jałowcem i zielem angielskim. Odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przez noc w lodówce).
2. Ugotowane mięso i warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce.
3. Dodajemy tłuszcz, żółtka i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Powstałą masę mieszamy z żurawiną Bakalland, a następnie bardzo delikatnie z pianą z białek.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około godzinę.
6. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.