Potrawy

Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA

Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA
Czym byłaby kuchnia turecka bez słynnych kebabów? Kebab to narodowa potrawa Turcji, najbardziej znany kulinarny symbol kuchni arabskiej. To soczyste, dobrze przyprawione mięso: baranina, cielęcina

Czym byłaby kuchnia turecka bez słynnych kebabów?
Kebab to narodowa potrawa Turcji, najbardziej znany kulinarny symbol kuchni arabskiej. To soczyste, dobrze przyprawione mięso: baranina, cielęcina lub drób, skrawane z pionowego rożna, podawane w chlebie pita lub bułce, z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi.
Czym jednak byłby kebab bez charakterystycznej nuty przyprawowej?

Kebab to przede wszystkim charakterystyczne korzenne przyprawy, które nadają mięsu wyjątkowy słodko-korzenny smak i intensywny aromat. Tak przyprawione mięso można uzyskać, używając najnowszej mieszanki przyprawowej KAMIS – Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA. Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA to oryginalna kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, dzięki którym można łatwo uzyskać specyficzną nutę smakową najbardziej znanych dań kuchni arabskiej – kebabu i shoarmy. Swój unikalny aromat i smak, mieszanka zawdzięcza przyprawom, które stanowią kwintesencję arabskiej kuchni, te przyprawy to: kmin rzymski, cynamon, goĹşdziki, imbir, kminek, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma. Za słodko-pikantną nutę mieszanki odpowiadają: papryka słodka, chili, czosnek i pieprz czarny. Kolendra, gorczyca i koper włoski równoważą smak tej bogatej mieszanki przyprawowej.

Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA jest polecana oczywiście do przyprawiania mięsa, ale również można ją dodać do ugotowanego ryżu lub wymieszać z jogurtem naturalnym – otrzymamy wówczas idealne dodatki do kebabu.

Kuchnia arabska
Kuchnia arabska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Znana przede wszystkim z grillowanego, pikantnego mięsa, aromatycznych, korzennych przypraw, mocnej, słodkiej kawy, wody różanej i zanurzonych w syropie słodkości. Ale dla Europejczyków kuchnia arabska to przede wszystkim turecki kebab i pyszna shoarma.

W arabskim domu pachnie przyprawami. Przyprawy są bardzo ważne w tej kuchni i są cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale również zdrowotne. Każdy arabski kucharz wie, że kmin i kolendra poprawiają trawienie i łagodzą skutki obżarstwa. Kardamon likwiduje nieprzyjemny zapach mięsa, a papryka i pieprz znakomicie konserwują mięso.

READ  Fakty i mity o waflach ryżowych

Turecki kebab kontra grecki gyros
Jak głosi legenda, ruszt do kebabów wymyślił kucharz Iskander z miasta Bursa.Wędrowni wojownicy tureccy mieli w zwyczaju piec mięso nad ogniem na swoich mieczach. Pomysłowy kucharz miał zbudować pionowy ruszt, wypełnić go gorącym węglem, a w środek wbić miecz z nadzianym mięsem barana. Spływający tłuszcz sprawiał, że mięso było odpowiednio nasączone i nie przypalało się. Dzisiaj soczysty kebab podawany w chlebie pita z sosem i surówką ma wielbicieli niemal na całym świecie – zarówno w budkach na rogu ulicy, jak i na wytwornych salonach.
Kebab to już prawie nasze danie narodowe. Jego zaletą jest nie tylko prostota, szybkość przygotowania, ale również wyjątkowy smak mięsa dobrze przyprawionego, soczystego, aromatycznego.
Kebab i gyros to zdecydowanie różne potrawy, chociaż przygotowuje się je w podobny sposób i z podobnych składników. Co je zatem wyróżnia? Otóż głównie przyprawy.
W smaku greckiego gyrosa dominuje wyraĹşny smak czosnku, papryki, oregano.
Turecki kebab to orientalny smak kolendry, kminu rzymskiego oraz kardamonu.
Dla uzupełnienie, shoarma to po prostu kebab podsmażony na patelni z różnymi warzywami takimi jak papryka, cebula czy pieczarki. Czasem jest on również zapieczony z żółtym serem. Potrawa podawana jest z ryżem lub chlebem pita oraz aromatycznymi sosami.

PRZYPRAWA KUCHNI ARABSKIEJ KEBAB SHOARMA, gramatura: 25g,
cena na półce: 1,84 zł

Pozostałe produkty z linii Kuchnie Świata

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy